banner-728-90
Oglas
menu
Pomembno je, da obiskovalci gozda hodijo po označenih poteh in ne brezpotjih, saj tudi živali potrebujejo svoj mir in življenjski prostor. (Foto: Igor Solar)  Pomembno je, da obiskovalci gozda hodijo po označenih poteh in ne brezpotjih, saj tudi živali potrebujejo svoj mir in življenjski prostor. (Foto: Igor Solar)

Ljudje imajo premalo spoštljiv odnos do gozda, lastnikov gozdov in živali v njem


Štefka Sem, 11.7.2020 10:50:00

Slovenski gozdovi so skladno z zakonom odprti za obiskovalce. To je visoka civilizacijska pridobitev, ki s sabo nosi tudi odgovornost. Ko vstopimo v gozd, vstopamo na zasebno lastnino in smo v njem le gostje. Temu primerno se moramo tudi obnašati, menijo na Zavodu za gozdove Slovenije, kjer se srečujejo s takšnimi in drugačnimi težavami lastnikov gozdov. V gozdovih prebivajo tudi živali, in če je obisk v gozdovih s strani obiskovalcev prevelik, ima to tudi vpliv na živali v gozdu.


 


V GOZDU SMO OBISKOVALCI


Lastniki gozdov velikokrat negodujejo zaradi vožnje dvokolesnikov, motorjev, kolesarjev po gozdnih brezpotjih ter zaradi nabiralcev gob in gozdnih sadežev. Nespoštljiv odnos le-teh do zasebne lastnine je za lastnike zelo moteč. Najsi bodo to organizirane skupine ali posamezniki, se morajo zavedati, da bo brez spoštovanja pravil pritisk lastnikov za prepoved vstopa v gozd vse večji. V Zgornji Savinjski dolini so tudi nosilci dejavnosti, ki se s tem ukvarjajo in prav je, da se aktivnosti dogajajo v dogovoru z lastniki in v sožitju z živalmi v gozdovih.


 


VOŽNJA LE, KJER JE DOVOLJENA


V gozdu je dovoljeno voziti po cestah in označenih poteh, kjer to ni z znakom posebej prepovedano. Prepovedana pa je vožnja po gozdnih vlakah razen za gozdno proizvodnjo. Izjemoma je vožnja po vlakah možna z dovoljenjem lastnika in zavoda, pot mora biti označena. Ta pravila se relativno slabo spoštujejo, zato bodo v prihodnje morali povečati nadzor nad tem pojavom, so nam povedali na zavodu za gozdove.


 


ŽIVALI POTREBUJEJO SVOJ MIR


Ali bo to civilizacijsko pridobitev družba znala obdržati, je odvisno od nje. Težava današnjega dne je tudi, da ljudje lepote z raznih brezpotij objavljajo na socialnih omrežjih, in s tem se lahko občutno poveča obisk teh območij. Če pa je nekaj množično obiskano, se tam dela škoda lastnikom in živalim. Zaradi velikega števila obiskovalcev gozdov se spreminja tudi obnašanje živali. Zato je pomembno, da obiskovalci gozda hodijo po označenih poteh in ne brezpotjih, saj tudi živali potrebujejo svoj mir in življenjski prostor, v katerega obiskovalci naj ne bi posegali.


 


PRAVILA NABIRALNIŠTVA


Povsod veljajo pravila in prav je, da se spoštujejo. Gobarjenje in nabiranje gozdnih sadežev, ki je trenutno zelo aktualno, naj bo na spoštljivi in kulturni ravni. Pomembno je poznavanje omejitev nabranih količin in tudi način nabiranja. Uporaba raznih pripomočkov, na primer pri nabiranju borovnic, ni dovoljena. Primerov inšpekcijskega nadzora v tem času ni malo. Nikoli ni odveč, da lastnika gozdov pozdravimo in mu na prijazen način povemo, da bomo obiskali njegov gozd.


 


 zgs


Vožnja z motornimi vozili po gozdovih je zelo moteča za vse prebivalce gozdov in lastnike. (Foto: ZGS)


 


KULTURA OBNAŠANJA V GOZDU


Največja težava, ki jo zaznavajo na zavodu, je še vedno vožnja z motornimi vozili po gozdovih, kar je zelo moteče za vse prebivalce gozdov in lastnike. Vožnja z motorji, štirikolesniki in pozimi z motornimi sankami ima zelo negativen vpliv na živali in jim povzroča veliko stresa. Trenutno na nazarski območni enoti Zavoda za gozdove Slovenije delajo poskusno »conacijo« s priporočljivimi režimi na določenem območju in videli bodo, kako bo to delovalo. Projekt je v fazi priprave strokovnih podlag.


 

Savinjske novice
Oglas
-->
Savinjske novice
Oglas


logo-white-neg

Savinjske novice d.o.o.

Šmihelska cesta 2, 3330 Mozirje, T: 03 839 07 90, splet@savinjske.com
Naložbo (Vavčer za digitalni marketing – izdelavo spletne strani in spletne trgovine)
sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.