savinjske novice
Oglas
menu
Ob gornjegrajskem centru starejših so postavili temeljni kamen za izgradnjo modernega centra za delo z osebami z demenco. (Foto: ŠS)  Ob gornjegrajskem centru starejših so postavili temeljni kamen za izgradnjo modernega centra za delo z osebami z demenco. (Foto: ŠS)

Začetek gradnje modernega centra za osebe z demenco Makov svet


Štefka Sem


V DEOS Centru starejših Gornji Grad pripravili slovesnost ob postavitvi temeljnega kamna za izgradnjo modernega centra za delo z osebami z demenco. Prisotna sta bila direktor družbe DEOS Bojan Krajnc in direktorica DEOS Centra starejših Trnovo Tinkara Godec, gornjegrajski župan Anton Špeh, direktorica gornjegrajskega centra Barbara Virant in nekdanja direktorica Francka Voler, predstavniki graditelja, podjetja Remont in drugi gostje.


 


LOKALNA SKUPNOST BO POMAGALA


Pozdravne besede prisotnim je nasmenila tudi direktorica Barbara Virant, župan Špeh pa je izrazil veselje, da se moderni center gradi prav v Gornjem Gradu. Razlog za gradnjo je bolezen demenca, a prav je, da se za te osebe še posebej potrudimo, je dejal. Lokalna skupnost bo družbi DEOS pomagala, kolikor bo v njeni moči.


 speh


Gornjegrajski župan Anton Špeh je dejal, da bo lokalna skupnost družbi DEOS pomagala, kolikor bo v njeni moči. (Foto: ŠS)


 


ZASNOVA ZA OSEBE Z DEMENCO


Družba DEOS je v Gornjem Gradu pred dnevi začela gradnjo novega modernega centra za delo z osebami z demenco – Makov svet, ki bo deloval v okviru obstoječega Centra starejših Gornji Grad. Pri arhitekturni zasnovi projekta so imeli v mislih potrebe starejših oseb z demenco. Prek pregleda obstoječih raziskav in lastnih izkušenj si želijo ustvariti stimulativno okolje na način, ki zmanjšuje negativne dražljaje, ki povzročajo vznemirjenost, zmedenost in neželeno vedenje ter povečajo pozitivne dražljaje, ki vplivajo na večjo mobilnost, orientacijo v prostoru in dejavnosti v vsakdanjem življenju.


 


IZ BIVALNIH POVRŠIN V NARAVO


V Sloveniji je 20 odstotkov ljudi starejših od 65 let in 32 tisoč jih trpi za demenco, to število pa se vsako leto veča. Glede na te podatke so nujno potrebne rešitve. »Družba DEOS izpolnjuje svoje poslanstvo, razvijati izjemno pomembno področje socialnega varstva starejših,« je v nagovoru povedala Tinkara Godec. »Pri načrtovanju inovativnega centra smo imeli v mislih urediti prostor tako, da se bodo stanovalci počutili dobro, neomejeno in svobodno, kolikor je to mogoče glede na potek bolezni. Ponosni smo, da bo bivalni prostor oseb neposredno povezan z zelenimi površinami. Stanovalcem bomo zagotavljali lasten, oseben prostor, velik skupinski prostor in nekaj večnamenskih prostorov.«


 


TEMATSKI KOTIČKI IN DRUŽABNI PROSTOR


Nov objekt, ki ga bodo sestavljale štiri gospodinjske enote za osebe z demenco, v kateri bodo možne namestitve v 24 enoposteljnih in dvanajstih dvoposteljnih sobah, bo pritlični. Vsaka soba bo imela dostop do zelenih površin v atriju centra, ki bo oblikovan po ključnih načelih za obravnavo oseb z demenco in bo smiselno povezoval vse enote. Osrednji prostor centra bo vključeval družabni prostor s posebej prilagojenimi tematskimi kotički. Posebno pozornost bodo posvetili tudi opremi ter notranjemu oblikovanju prostorov.


 


STALNO OSEBJE BO KLJUČNI ELEMENT


Ključni element za ustvarjanje stimulativnega okolja bo stalno osebje, ki bo skrbelo za aktivnosti in udobje stanovalcev glede na njihove individualne potrebe. Tako arhitekturno kot tudi s programom dela bodo tako zagotovili, da bodo ustvarili zaokrožen bivalni prostor, a hkrati nudili možnost individualnega dela vsake gospodinjske skupnosti posebej.


 


Gradbena dela bodo trajala predvidoma eno leto. Temeljni kamen in območje gradnje je blagoslovil diakon Stanko Čeplak, ki skrbi za duhovne potrebe stanovalcev. Glasbeni program ob otvoritvi sta pripravili pevki Polona in Petra Lamprečnik ter harfistka Aja Urlep, Daša Urlep pa je program povezovala. Zaradi skrbi za zdravje stanovalcev so vsi prisotni nosili zaščitne maske.


 

MehaM
Oglas
Poplave 2023
Oglas


logo-white-neg

Savinjske novice d.o.o.

Šmihelska cesta 2, 3330 Mozirje, T: 03 839 07 90
Naložbo (Vavčer za digitalni marketing – izdelavo spletne strani in spletne trgovine)
sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.