banner-728-90
Oglas
menu
Janko Žuntar je v času epidemije prevzel vlogo koordinatorja med pristojnimi inštitucijami za Zgornjo Savinjsko dolino. (Foto: BR)  Janko Žuntar je v času epidemije prevzel vlogo koordinatorja med pristojnimi inštitucijami za Zgornjo Savinjsko dolino. (Foto: BR)

Pogovor z Jankom Žuntarjem, predsednikom Gasilske zveze Zgornje Savinjske doline


Barbara Rozoničnik, 30.6.2020 7:56:00

Janko Žuntar, sicer predsednik Gasilske zveze Zgornje Savinjske doline, je po dogovoru z župani v času epidemije prevzel koordinacijo med pristojnimi inštitucijami za celotno dolino. Bil je vezni člen med štabom Civilne zaščite Zahodno Štajerske regije in občinskimi štabi, ki so se formirali po razglasitvi izrednih razmer 13. marca. Žuntar pravi, da je čas razglasitve epidemije spremljala negotovost in nepredvidljivost, štabi civilne zaščite so po vseh občinah naše doline zgledno delovali. Štiri občine so ostale brez potrjenih okužb in tudi sicer večjih žarišč nismo imeli.


 


- Kot ste dejali, je bilo ob pojavu širjenja okužbe z novim koronavirusom čutiti negotovost ob soočanju z neznanim. Kako bi opisali stanje ob razglasitvi izrednih razmer v sredini marca?


Državni načrt zaščite in reševanja, ki vsebuje protokol ukrepanja v primeru epidemije nalezljive bolezni pri ljudeh in je namenjen delovanju vseh ključnih deležnikov na državni ravni, je bil aktiviran 13. marca, dan po razglasitvi epidemije covid-19 v Sloveniji. Najtežje je bilo, ker se s podobno situacijo še nismo soočali, nismo je poznali, niti je nismo znali predvideti. Pripadniki Civilne zaščite in gasilci smo vajeni ukrepanja ob nam poznanih naravnih in drugih nesrečah, tokrat pa je bilo zaradi nepredvidljivosti bistveno težje.


 


- Na podlagi dolgoletnih izkušenj ste prevzeli koordinacijo aktivnosti za zaščito in reševanje v naši dolini. Katere aktivnosti so stekle najprej?


Vlada je prevzela poveljevanje v kriznih razmerah, Civilna zaščita v sodelovanju z resornimi ministrstvi pa je izvajala načrt zaščite in reševanja. Tudi Janez Melanšek, poveljnik štaba Civilne zaščite Zahodne Štajerske regije, me je pozval h koordinaciji. Še pred razglasitvijo epidemije sem v prostorih Prostovoljnega gasilskega društva Nazarje sklical sestanek z župani občin Zgornje Savinjske doline oziroma njihovimi namestniki ter s poveljniki štabov Civilne zaščite in v nekaj dneh so bili po vseh občinah aktivirani štabi civilne zaščite. Na občinskih upravah so prebivalcem zagotavljali informacije, vzpostavili so telefonske številke, na katere so lahko poklicali tisti, ki so potrebovali nasvet ali pomoč. Pripravili so tudi načrt delitve zaščitne opreme, na regijski štab Civilne zaščite so dnevno podajali poročila. Vsak dan sem bil v kontaktu s predstavniki občin ter poveljniki občinskih štabov Civilne zaščite. Za primer, če bi se situacija zaostrila in bi bilo s hrano in zdravili potrebno oskrbovati večje število ljudi, so bili v pripravljenosti prostovoljci. Posebnost naše doline je malo prebivalcev in velik teritorij, posledično so tudi predstavniki Civilne zaščite po posameznih občinah večinoma hkrati iz vrst gasilcev.


 


- Pripravljeni so bili tudi scenariji za hujši potek epidemije, kajne?


V nadaljevanju, v kolikor vse to ne bi zadostovalo, je načrt zaščite in reševanja predvideval tudi vključitev gasilcev. Gasilci smo imeli v času epidemiji nalogo, da skrbimo za požarno varnost, smo na razpolago županom in skrbimo, da ostanemo zdravi. Formirali sta se dve skupini gasilcev, ena je bila v pripravljenosti, druga pa v domači karanteni, skupini bi se zamenjali na 14 dni.


Seveda je bil pripravljen tudi scenarij za hujši potek epidemije, kot so ga imeli na primer v naši neposredni bližini v Italiji. Za ta primer je bilo predvideno, da gasilci pomagajo pogrebnim službam in ostalim javnim ustanovam. Kot možnost namestitve ob hujšem poteku epidemije, ki se pri nas k sreči ni zgodil, so bili predvideni večji javni objekti (telovadnice, šole).


 


Nadaljevanje intervjuja preberite v tiskani izdaji Savinjskih novic, ki izide 3. julija.
 
MehaM
Oglas
MegaM
Oglas


logo-white-neg

Savinjske novice d.o.o.

Šmihelska cesta 2, 3330 Mozirje, T: 03 839 07 90, splet@savinjske.com
Naložbo (Vavčer za digitalni marketing – izdelavo spletne strani in spletne trgovine)
sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.