banner-728-90
Oglas
menu
Slovenska satelita sta končno poletela v vesolje. (Foto: MGRT)  Slovenska satelita sta končno poletela v vesolje. (Foto: MGRT)

Slovenska satelita končno poletela v vesolje


Nastasja Kotnik, 29.6.2020 16:43:00

Slovenska satelita Nemo HD in TRISAT sta končno poletela v vesolje. Izstrelitev je potekala na Esinem izstrelišču Kouru v Francoski Gvajani. Šlo je že za peto izstrelitev podjetja Arianespace v letošnjem letu in prvo izstrelitev rakete Vega. Na tej raketi je 53 malih satelitov, od tega kar dva slovenska.


 


Po tem, ko je lani prišlo do neuspešne izstrelitve predhodne rakete Vega VV15, je bila izstrelitev prestavljena na marec letos. Do zamika na mesec junij je prišlo zaradi pandemije COVID-19, datum izstrelitve pa je bil zaradi slabega vremena nato še dvakrat prestavljen. Vendar smo dočakali svoj trenutek.


 


Izstrelitev obeh satelitov pomeni potrditev dosedanjega dela ter odpira mnoge nove možnosti mednarodnega sodelovanja pri razvojnih in komercialnih projektih na področju vesoljske tehnologije. Le-ta ni več zgolj v domeni velikih vesoljskih agencij, ampak postaja odlična gospodarska priložnost za vse, ki so dovolj inovativni in fleksibilni, da se vanjo vključijo. Tokratna izstrelitev je nesporno dokazala, da lahko tudi slovenska podjetja izkoristijo to priložnost.


 


Mikro satelit Nemo HD je bil razvit v okviru Centra odličnosti Vesolje-SI in je eden prvih satelitov, ki vsebuje tudi video. Satelit bo nudil slike in posnetke visoke resolucije, ki bodo dopolnjevali obstoječi sistem evropskih satelitov Sentinel. Nano satelit Trisat pa je bil razvit na Univerzi v Mariboru v sodelovanju s podjetjem Skylabs in vključuje vrsto inovativne minimizirane strojne in programske opreme.


 

MehaM
Oglas
MegaM
Oglas


logo-white-neg

Savinjske novice d.o.o.

Šmihelska cesta 2, 3330 Mozirje, T: 03 839 07 90, splet@savinjske.com
Naložbo (Vavčer za digitalni marketing – izdelavo spletne strani in spletne trgovine)
sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.