banner-728-90
Oglas
menu
Jamarji so naleteli na vreče od umetnih gnojil, napoljene s crkovino. (Foto: arhiv ŠJK)  Jamarji so naleteli na vreče od umetnih gnojil, napoljene s crkovino. (Foto: arhiv ŠJK)

Jamarji izvlekli kadavre iz Aramove jame


Nastasja Kotnik, 29.6.2020 11:22:00

Jamarji, člani Šaleškega jamarskega kluba Podlasica Topolšica, se vsako leto organizirano lotijo vsaj ene večje čistilne akcije. Vsakokrat se odpadkov, ki jih ljudje brezbrižno odvržejo v jame, nabere precej. Ponavadi zbrane smeti merijo v kubičnih metrih.


 


Lani so očistili Pasjo jamo na Tešovi, kjer smo iz brezna potegnili kar 4,5 m3 odpadkov. Nazadnje so se lotili pregledovanja Aramove jame v občini Šoštanj. Jama se nahaja na Visočkem vrhu, pod katerim je več kmetij, oskrbovanih iz vodnega zajetja, ki se napaja z vodo iz Aramove jame. Stekanje vode iz jame v vodno zajetje so dokazali z barvanjem.


 


V jamo so se spustili trije jamarji in naleteli na ogromne količine smeti, med katerimi so prevladovale vreče od umetnih gnojil, napoljene s crkovino. Stekla je akcija, pri kateri je na pomoč priskočila tudi Občina Šoštanj. Jamarji so, ogorčeni nad smradom in zvokom pokajočih kosti, ko so vreče vlekli iz jame, kasneje izrazili skrb zaradi onesnaženosti vod v jami, predvsem, ker gre za vodo, ki se steka v vodno zajetje nižje ležečih kmetij.


 


 jamarji-vmesna


Nabralo se je za cca. 1,5 m3 oziroma 17 100-litrskih vreč smeti. (Foto: arhiv ŠJK)


 


Aramova jama tvori 40-metrsko brezno, ki je stopničasto in spiralasto zavija. Vhod v jamo predstavlja ožina, pri kateri so si morali tisti, ki so odpadke odvrgli v jamo, pomagati z nogami, da so vrečke potisnili v jamo. Zaradi tega je bil izvlek vreč s smetmi za jamarje tehnično zapleten in fizično naporen.


 

MehaM
Oglas
MegaM
Oglas


logo-white-neg

Savinjske novice d.o.o.

Šmihelska cesta 2, 3330 Mozirje, T: 03 839 07 90, splet@savinjske.com
Naložbo (Vavčer za digitalni marketing – izdelavo spletne strani in spletne trgovine)
sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.