banner-728-90
Oglas
menu
V večjih evropskih mestih so znova zaznali povečanje ravni škodljivega dušikovega dioksida (NO2). (Foto: Pixabay)  V večjih evropskih mestih so znova zaznali povečanje ravni škodljivega dušikovega dioksida (NO2). (Foto: Pixabay)

Onesnaženost zraka v evropskih mestih se je vrnila na raven pred korono


Nastasja Kotnik, 27.6.2020 15:24:00

Po krajšem premoru, ki si ga je zaradi epidemije koronavirusa lahko privoščila narava, se življenje očitno vrača na stare tirnice. Onesnaženje zraka z zdravjem škodljivim dušikovim dioksidom (NO2) v Evropi se je namreč znova povečalo. Stopnja onesnaženosti se je npr. v Londonu in Rimu vrnila na raven pred epidemijo, v Parizu pa je celo višja. Tudi v Ljubljani se je zrak ponovno poslabšal.


 


PONEKOD PRESEGLI PREDKORONSKO RAVEN ONESNAŽENJA


S popuščanjem preventivnih ukrepov za zajezitev epidemije, vrnitvijo prometa na ceste in ponovnim polnim zagonom industrije, se je pričakovano povečalo tudi onesnaženje.


Iz Centra za raziskave energije in čistega zraka (CREA) so sporočili, da so v Parizu, Budimpešti in Oslu v zadnjih tednih dosegli in celo presegli predkoronsko raven onesnaženja zraka. "V Parizu imajo največje povečanje onesnaženja v primerjavi z najčistejšim obdobjem med karanteno, medtem ko sta Budimpešta in Oslo presegla njihove predkrizne ravni," je po poročanju britanskega časnika Metro dejal Lauri Myllyvirta, vodja analize pri CREA.


 


tvit-crea


Onesnaženje z dušikovim dioksidom se je po sprostitvi ukrepov proti širjenju koronavirusa močno povečalo, najbolj v Parisu. (Foto: CREA Twitter)


 


VRNITEV ONESNAŽENJA BO POMENILA VEČJE TVEGANJE ZA OKUŽENE S COVIDOM-19


Zaradi strogih ukrepov v državah, ki so bili posledica širjenja novega koronavirusa, je bil zrak med pandemijo po vsem svetu veliko manj onesnažen. Samo v Evropi smo zaradi karantene zabeležili 11.000 manj smrti zaradi onesnaženega zraka, je v začetku maja pokazala študija, ki jo je prav tako opravil CREA. "Vrnitev onesnaženja bo zelo verjetno pomenila več tveganja za bolnike s covidom-19, saj je raziskava, ki sicer še ni bila strokovno recenzirana, ugotovila povezavo med izpostavljenostjo NO2 in smrtnostjo covida-19," je dodal Myllyvirta.


 


TUDI V SLOVENIJI SE JE ZRAK PONOVNO POSLABŠAL


V Sloveniji smo od sredine marca do sredine maja, ko so bili v veljavi strogi ukrepi za preprečevanje širjenja koronavirusa, dihali precej boljši zrak kot ga sicer. Izmerjene ravni NOx in NO2 so bile skoraj za polovico nižje od povprečnih za enako obdobje v preteklih letih. Po koroni pa so se ravni dušikovega dioksida v Ljubljani povečale za 43 odstotkov v primerjavi z najčistejšim obdobjem v času strogih ukrepov.


 

MehaM
Oglas
MegaM
Oglas


logo-white-neg

Savinjske novice d.o.o.

Šmihelska cesta 2, 3330 Mozirje, T: 03 839 07 90, splet@savinjske.com
Naložbo (Vavčer za digitalni marketing – izdelavo spletne strani in spletne trgovine)
sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.