banner-728-90
Oglas
menu
Od letošnje pomladi je Glasbena šola Nazarje bogatejša nov klavir yamaha S7x. (Foto: arhiv GŠ Nazarje)  Od letošnje pomladi je Glasbena šola Nazarje bogatejša nov klavir yamaha S7x. (Foto: arhiv GŠ Nazarje)

Glasbena šola Nazarje ob koncu drugačnega šolskega leta


Barbara Rozoničnik, 28.6.2020 15:51:00

Tudi v Glasbeno šolo Nazarje se je v juniju vrnil otroški vrvež, iz učilnic je bilo spet slišati zvoke inštrumentov. Seveda v obdobju epidemije temu ni bilo tako. Pouk je sicer skoraj ves čas potekal na daljavo preko različnih komunikacijskih kanalov, številni načrtovani in težko pričakovani glasbeni dogodki letošnje pomladi pa so bili odpovedani ali čakajo na nadomestne termine.


 


ODPOVEDAN PESTER PROGRAM PRIREDITEV


Sestavni del glasbenega izobraževanja so nastopi pred občinstvom, ki v času korona krize in po njej niso bili mogoči. Za marec, april in maj je bil v nazarski glasbeni šoli predviden pester program prireditev, od baletne predstave do velikega koncerta ob nakupu novega klavirja in do otroške glasbene predstave Kdo je napravil Vidku srajčico. V pripravo dogodkov so vložili veliko truda in časa, a vmes je posegla epidemija, dogodki pa so bili odpovedani. Nekatere bodo, v kolikor bo to mogoče, izvedli v jeseni.


 


POUK NA DALJAVO V RAZLIČNIH OBLIKAH


Pouk inštrumentov, petja in plesa je v času izrednih razmer skoraj ves čas potekal na daljavo preko komunikacijskih kanalov. Izvajali so ga v različnih oblikah, poleg klasičnega poučevanja so se posluževali posnetkov, seminarskih nalog, ogledov in analize dokumentarnih filmov. »Tekom korona krize smo spoznali, da ima takšen način poučevanja, ki je za profesorje sicer prinesel večji obseg dela, konec koncev tudi kakšno dobro plat,« je povedal ravnatelj Jernej Marinšek. »Izkazalo se je, da so bili učenci bolje pripravljeni, ko so morali svojo skladbo posneti in poslati učitelju. Ta je posnetek analiziral in vrnil s komentarjem.« V času izrednih razmer so redno komunicirali s starši, izvedli so tudi anketo o ustreznosti dela na daljavo. Odzivi so bili zelo dobri, saj so pokazali veliko mero zadovoljstva.


 


PODELITEV SPRIČEVAL IN ZAKLJUČEK DRŽAVNEGA TEKMOVANJA TEMSIG


Zaradi preventivnih ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa tudi običajne prireditve ob zaključku šolskega leta, ki jo je spremljala podelitev spričeval, letos ni bilo. V izogib zbiranja večjega števila ljudi so učenci skupaj s starši spričevala prejeli na zadnji šolski dan v različnih terminih v učilnicah svojih profesorjev. Epidemija je posegla tudi v potek državnega Tekmovanja mladih slovenskih glasbenikov Temsig. Večina disciplin je do pričetka razglasitve izrednih razmer svoj tekmovalni del že izvedla.


 ravnateljRavnatelj Glasbene šole Nazarje Jernej Marinšek ob zaključku letošnjega neobičajnega šolskega leta vidi tudi pozitivne plati. (foto: osebni arhiv)


 


GLASBENA ŠOLA NAZARJE Z NOVIM KLAVIRJEM


Od letošnje pomladi je Glasbena šola Nazarje bogatejša za veliko pridobitev. Točno po 21. letih od zadnjega nakupa klavirja so uspeli realizirati dolgoletno željo in s pomočjo zgornjesavinjskih občin in podjetja BSH Hišni aparati Nazarje za potrebe pedagoškega dela kupiti nov klavir yamaha S7x. Po besedah Marinška so tako pridobili odličen koncertni klavir. Klavir, ki je bil do sedaj v dvorani glasbene šole namenjen nastopom, bodo premestili v eno od učilnic in z njim nadomestili pianino. Z novo opremo bodo lahko še konkurenčnejši, znanje bodo nadgradili in ponudili koncerte na še višjem nivoju. V aprilu odpovedan slavnostni koncert ob novi pridobitvi in v zahvalo vsem, ki so prispevali sredstva ali kakor koli drugače pomagali, je predviden za november. V kolikor koncerta tudi takrat ne bo moč izvesti v želenem obsegu, bodo nakup novega klavirja obeležili z manjšimi mesečnimi pianističnimi koncerti.


 


OHRANITI TER NADGRADITI PRIDOBLJEN UGLED IN PREPOZNAVNOST


Po besedah Marinška je cilj Glasbene šole Nazarje, da kljub izrednim razmeram in navzlic nezmožnosti nastopanja ohranja visok nivo delovanja in prepoznavnost, ki so jo pridobili tekom zadnjih let z rezultati na tekmovanjih, samostojno organizacijo in izvedbo številnih dogodkov, mojstrskih tečajev, predavanj, delavnic, z odmevnimi nastopi, predvsem pa s predanim delom vseh vpletenih. Marinšek še dodaja, da je izredno vesel, da se je pričel postopek za izgradnjo novih prostorov glasbene šole, saj je na zdajšnji lokaciji prostorska stiska neznosna. Sicer v tem času poteka vpis za novo šolsko leto, zato vabi vse, ki si želite skupaj z Glasbeno šolo Nazarje na pot odkrivanja čudovitega sveta glasbe.


  


 

MehaM
Oglas
MegaM
Oglas


logo-white-neg

Savinjske novice d.o.o.

Šmihelska cesta 2, 3330 Mozirje, T: 03 839 07 90, splet@savinjske.com
Naložbo (Vavčer za digitalni marketing – izdelavo spletne strani in spletne trgovine)
sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.