banner-728-90
Oglas
menu
Po sprostitvi ukrepov proti širjenju koronavirusa se je epidemiološka slika v Sloveniji poslabšala, zato bomo morali na javnih zaprtih prostorih zopet nositi maske. (Foto: IS)  Po sprostitvi ukrepov proti širjenju koronavirusa se je epidemiološka slika v Sloveniji poslabšala, zato bomo morali na javnih zaprtih prostorih zopet nositi maske. (Foto: IS)

Podjetniki po času epidemije v primežu novih protokolov


Tatiana Golob, 28.6.2020 6:01:00

V minulem tednu smo znova bolj skrbno spremljali število okužb z novim koronavirusom, ki očitno še ne bo nehal krojiti našega vsakdanjika in bo še naprej pomembno vplival na delo ter zaslužek podjetnikov. Številni predpisani higienski ukrepi Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so namenjeni zmanjšanju možnosti prenosa okužbe z virusom in so postali pogoj za nadaljevanje dela v gospodarstvu. Ker jih na NIJZ precej pogosto (včasih tudi večkrat dnevno) dopolnjujejo, jim je v številnih življenjskih situacijah težko slediti in jih povsem dosledno upoštevati. Na Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) so zato mnenja, da so sedaj, ko je širjenje bolezni covid-19 precej uspešno omejeno, ti ukrepi potrebni prilagoditve aktualnim razmeram.


 


TEŽKE POGOJE DELA PODJETNIKOV JE TREBA OMILITI


Po razglasitvi epidemije so se pogoji za delo obrtnikov in podjetnikov močno spremeniti oziroma otežili. Higienska priporočila za izvajanje dejavnosti so vsaki dejavnosti oblikovala nove protokole za delo in, kot kaže, jih bo kljub preklicu epidemije potrebno še dolgo upoštevati. Na OZS so s strani svojih članov seznanjeni s številnimi težavami, s katerimi se le-ti pri opravljanju dejavnosti srečujejo zaradi omejujočih in neživljenjskih priporočil ter ukrepov. Dejstvo je, da smo lahko epidemijo uspešno zamejili le s striktnimi ukrepi, poudarjajo na OZS, vendar sedaj, ko je potrebno delovati predvsem preventivno, določeni ukrepi zavirajo gospodarstvo in potrošnike odvračajo od potrošnje. Kot so zapisali na svoji spletni strani, so priporočila in ukrepi »živ organizem, ki se mora v realnem času prilagajati in gibati po tanki črti, ki ločuje uspešno in učinkovito preprečevanje širjenja okužbe na eni strani in čim bolj svobodno delovanje gospodarstva brez omejitev.«


 


STROKA POZIVA K HITRI PRILAGODITVI PRIPOROČIL


Strokovne sekcije OZS so zato na podlagi izkušenj iz dela obrtnikov in podjetnikov pripravile predloge za prilagoditve sedanjih priporočil in jih posredovale NIJZ s pozivom za nujne prilagoditve. V nekaterih dejavnostih namreč pravila, ki so bila sprejeta v času premagovanja epidemije, po mnenju podjetnikov hromijo izvajanje dejavnosti in so v sedanjih razmerah neživljenjska. V prvi vrsti zato predlagajo, naj priporočila postanejo zgolj priporočila in ne več obveza, kot velja sedaj. Posamezne sekcije so pripravile tudi podroben predlog novih priporočil v svoji dejavnosti.


 


FRIZERJI, GOSTINCI, PREVOZNIKI IN OSTALI PREDLAGAJO SPREMEMBE


Frizerji in kozmetiki tako med drugim predlagajo, da se odpravi obvezna uporaba vizirja ali zaščitnih očal za vse dejavnosti za nego telesa in se znova dovoli opravljanje vseh trenutno odsvetovanih storitev (prirezovanje brade, oblikovanje obrvi …). V trgovski dejavnosti menijo, da je v trgovinah z oblačili in tekstilom obvezna uporaba mask pretiran ukrep, saj je potrebno razdaljo možno vzdrževati. Glede razkuževanja pomerjenih oblačil predlagajo, da to velja le za oblačila, ki se oblečejo preko glave. Težave imajo tudi podjetniki v cestno potniškem prometu. Zaradi omejitve v razdalji med potniki težko izvajajo prevoze z vozili do 1+8 kombi, saj se z takim vozilom lahko prepeljeta le dva potnika. Kar precej pripomb ima tudi stroka v turistično-gostinski dejavnosti. Najbolj neizvedljivo je po njihovem mnenju zagotavljanje ukrepa, da morajo stranke ves čas zagotavljati razdajo 1,5 m, če niso člani istega gospodinjstva. Opozarjajo tudi, da je v praksi neizvedljiv tudi ukrep, ki zahteva odstranitev vseh samopostrežnih načinov ponudbe.


 


frizerka


Frizerka Tamara Kadliček: »Kaj drugega, kot da se na nove pogoje navadimo, nam ne preostane.« (Foto: Grega Ermenc)


 

MehaM
Oglas
MegaM
Oglas


logo-white-neg

Savinjske novice d.o.o.

Šmihelska cesta 2, 3330 Mozirje, T: 03 839 07 90, splet@savinjske.com
Naložbo (Vavčer za digitalni marketing – izdelavo spletne strani in spletne trgovine)
sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.