banner-728-90
Oglas
menu
Pri projektu Hrana ni za tjavendan so sodelovali tudi kulinarični blogerji. Urška (220 stopinj poševno) je z reciklažo pripravila štefani pečenko. (Foto: 220 stopinj poševno)  Pri projektu Hrana ni za tjavendan so sodelovali tudi kulinarični blogerji. Urška (220 stopinj poševno) je z reciklažo pripravila štefani pečenko. (Foto: 220 stopinj poševno)

Savinjski vrtci in šole uspešno zmanjšali količino zavržene hrane


Nastasja Kotnik, 24.6.2020 10:24:00

Projekt Hrana ni za tjavendan, ki ga izvajata program Ekošola in Lidl Slovenija, je že šesto leto zapored združil slovenske šolarje in otroke v boju proti zavrženi hrani. V projekt se je letos vključilo več kot pet tisoč otrok in 370 mentorjev iz 94 izobraževalnih ustanov iz vse Slovenije, od tega 10 iz Savinjske regije.


 


Vsaka ustanova se je lotila zmanjševanja količine zavržene hrane na svoj način. S skupnimi močmi so količino zavržene hrane v povprečju zmanjšali za 35 %, nekateri pa so uspeli zavržke hrane zmanjšati celo do 90 %.


 


Prihodnje leto bomo na pobudo organizatorjev Hrana ni za tjavendan 24. aprila v Sloveniji obeležili tudi Dan brez zavržene hrane. Namen projekta Hrana ni za tjavendan je ozaveščati otroke, mladostnike, starše in učitelje o količini hrane, ki jo zavržemo, ter jim ponuditi orodja za reševanje problematike v njihovem vsakdanu. 


 


Sodelujoči v projektu so imeli možnost sodelovati tudi v natečaju Reciklirana kuharija, v okviru katerega so ustvarili okusne in preproste recepte iz ostankov hrane, ki bi sicer romali v smeti. Otroci so skupaj z mentorji skupno ustvarili kar 112 domiselnih receptov. Med nagrajenci, ki so ustvarili najboljše recepte, so bili tudi učenci iz Osnovne šole Polzela, ki so v svoji starostni kategoriji osvojili 3. mesto.


 


dan-brez-zavrzene-hrane


V Evropski uniji na letni ravni ustvarimo okrog 180 kilogramov zavržene hrane na prebivalca. Podatki o količini zavržene hrane so v Sloveniji sicer boljši od evropskega povprečja, a še zdaleč niso vzpodbudni. (Foto: Ekosola.si)


 


Najboljši recepti so zbrani v najnovejši knjižici Reciklirana kuharija, ki je na voljo na tej povezavi. Recepte je preizkusila in za knjižico fotografirala Barbara Kvas, ena izmed ustvarjalk bloga Sit Fit. Knjižica z recepti iz recikliranih sestavin je namenjena vsem slovenskim gospodinjstvom, ki se vsakodnevno srečujejo z vprašanji, kam s preostanki hrane, kako shraniti hrano, da se predčasno ne pokvari, in kako zmanjšati količino zavržene hrane v gospodinjstvu. Povprečen Slovenec namreč zavrže kar tretjino hrane, ki jo kupi, od tega pa je skoraj 40 % užitnega dela, ki bi ga lahko z odgovornejšim ravnanjem s hrano zmanjšali. Skupaj z idejami in nasveti iz knjižice, se bo tega izziva lažje lotiti.


 


Na tej povezavi pa najdete vseh 5 knjižic v zbirki Reciklirana kuharija, ki so izšle do zdaj.


 


 

MehaM
Oglas
MegaM
Oglas


logo-white-neg

Savinjske novice d.o.o.

Šmihelska cesta 2, 3330 Mozirje, T: 03 839 07 90, splet@savinjske.com
Naložbo (Vavčer za digitalni marketing – izdelavo spletne strani in spletne trgovine)
sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.