banner-728-90
Oglas
menu
Mentor doc. dr. Jurij Rakun (stoji prvi z leve) s skupino študentov, ki razvijajo robota. (Foto: arhiv fakultete)  Mentor doc. dr. Jurij Rakun (stoji prvi z leve) s skupino študentov, ki razvijajo robota. (Foto: arhiv fakultete)

Doc. dr. Jurij Rakun s študenti izpopolnjuje robote za kmetijstvo


Marija Šukalo, 24.6.2020 10:09:00

Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru Na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede mariborske univerze ekipe študentov že več kot desetletje razvijajo avtonomnega poljskega robota. Eden od njihovih mentorjev je tudi Nazarčan doc. dr. Jurij Rakun. Na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko je habilitiran kot docent za predmetno področje računalništva in deluje kot raziskovalec ter visokošolski predavatelj na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede ter na Fakulteti za naravoslovje in matematiko.


 


IZDELUJEJO POPOLNOMA AVTONOMEN POLJSKI ROBOT


»Naš namen je, da pritegnemo študente različnih študijskih smeri k reševanju izzivov sodobnega kmetijstva. Z interdisciplinarnim pristopom tako združujemo študente kmetijstva, mehatronike, računalništva, elektrotehnike in drugih sorodnih smeri z namenom, da teoretična znanja, ki jih dobijo na matičnih fakultetah, nadgradijo s praktičnimi znanji drugih smeri tako, da rešujejo probleme iz kmetijstva,« je povedal Rakun, ki s študenti razvija poljskega robota z namenom, da bi izboljšal hitrost, učinkovitost in kakovost kmetijskih opravil. Cilj projekta je izdelati popolnoma avtonomen robot, ki se po polju premika samostojno, ne da bi ob tem poškodoval rastline, obenem pa odkriva plevel. Tega ali odstrani ali poškropi, odvisno od naloge. »V letošnjem letu ta sistem še nadgrajujemo tako, da robot nanaša različne kemične pripravke glede na to, ali gre za ozko- ali širokolistni plevel. Mešanico kemikalij pa pripravi v trenutku, ko jih dejansko potrebuje in v ravno pravih količinah, torej brez ostankov in brez dodatnega obremenjevanja okolja.«


 


BREZPILOTNI LETALNIK S KAMERO


Na katedri za biosistemsko inženirstvo izdelujejo tudi večje robote. Eden izmed njih je projekt EIP AGRI – spremljanje sprememb na rastlinah s pomočjo brezpilotnega letalnika. V okviru projekta so izdelali svojo multispektralno kamero, ki bo še v tej sezoni uporabljena za periodični zajem posnetkov obdelovalnih površin, z namenom zaznave spremembe, ki se pojavijo na rastlinah zaradi stresa, še preden bodo te vidne s prostim očesom. Uporaba teh kamer v kmetijstvu narašča, a prispevek raziskovalcev ni samo v zaznavi, temveč tudi v pristopu, saj so iz prosto dostopnih komponent izdelali svojo kamero, ki ima desetkrat nižjo ceno od podobnih na trgu. To bodo vgradili v brezpilotni letalnik, ki so ga sestavili sami.


 


rakun-robot


Robot prepozna plevel in ga uniči. (Foto: arhiv fakultete)


 


SODELUJE NA MEDNARODNIH IN DOMAČIH PROJEKTIH


Rakun ima na področju računalniškega vida, obdelave signalov in robotike v kmetijstvu objavljenih več kot 120 bibliografskih enot, deluje kot recenzent mednarodnih znanstvenih revij in domačih gospodarskih projektov. Kot vodilni partner ali član je sodeloval na več kot dvajsetih različnih mednarodnih in domačih projektih. Je prejemnik številnih mednarodnih in domačih priznanj, ki se nanašajo na delo s študentsko skupino, ki se ukvarja z razvojem avtonomnih robotov v kmetijstvu.


 

MehaM
Oglas
MegaM
Oglas


logo-white-neg

Savinjske novice d.o.o.

Šmihelska cesta 2, 3330 Mozirje, T: 03 839 07 90, splet@savinjske.com
Naložbo (Vavčer za digitalni marketing – izdelavo spletne strani in spletne trgovine)
sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.