banner-728-90
Oglas
menu
Psi se v nasprotju z ljudmi ne potijo in se ne morejo hladiti na ta način, zaradi česar so še bolj nagnjeni k vročinski izčrpanosti in kapi. (Foto: Pixabay)  Psi se v nasprotju z ljudmi ne potijo in se ne morejo hladiti na ta način, zaradi česar so še bolj nagnjeni k vročinski izčrpanosti in kapi. (Foto: Pixabay)

Že nekaj minut v parkiranem avtomobilu je lahko za psa usodnih


Nastasja Kotnik, 22.6.2020 16:17:00

Vsako poletje slišimo novice o primerih, ko ljudje v pregretih avtomobilih puščajo pse, medtem ko se sami odpravijo po opravkih. Veliko teh primerov se je v preteklosti končalo s tragičnimi posledicami in kljub množičnemu ozaveščanju se očitno še vedno najdejo posamezniki, ki so mnenja, da njegovemu psu nekaj minut čakanja v avtu pač ne more priti do živega. Seveda je resnica daleč od tega. Zgolj nekaj minut v avtu, ki stoji pod sončno pripeko (kljub "prijaznim" temperaturam) bo za psa usodnih.


 


PRI TEMPERATURAH NAD 21 STOPINJ CELZIJA PUŠČANJE ŽIVALI V AVTOMOBILU PREPOVEDANO Z ZAKONOM


V poletnem času se avto v nekaj minutah spremeni v vročo prečico. Če zunanja temperatura znaša 30 stopinj, bo notranjost avtomobila kmalu segreta na 60 stopinj in več. In v tem primeru je za psa, zaprtega v avtomobilu usodnih zgolj nekaj kratkih minut. Ko temperatura ozračja preseže 21 stopinj Celzija je puščanje živali v avtu zakonsko prepovedano. Nič manj nevarni niso primeri, ko skrbniki mislijo, da bodo s nekaterimi triki psu olajšali čakanje. Če vozilo pustite v senci, se bo notranjost resda manj segrela, a nevarnost s tem ni odpravljena. Tudi, če pustite avto delovati in prižgete klimatsko napravo, to ni najboljša odločitev. Kaj kmalu se lahko zgodi, da klima odpove ali zaradi pregretja motorja prične namesto hladnega pihati vroč zrak. Tudi priprta šipa ni rešitev. Notranjost avtomobila bo tudi v tem primeru zelo kmalu dosegla vrtoglave temperature, ki bodo psu povzročile trpljenje in skoraj zagotovo tudi smrt. Nobenega izgovora torej ni, da psa v toplih mesecih puščamo v avtomobilu. Četudi bi samo skočili po kruh v pekarno in je zunaj oblačen dan, je tovrstno dejanje skrajno neodgovorno in ima lahko nepopravljive posledice.


 


KAJ LAHKO STORIMO, ČE OPAZIMO PSA, KI JE ZAPRT V PREGRETEM AVTOMOBILU? 


V primeru, ko posameznik v pregretem avtomobilu opazi otroka, bi skoraj vsak, brez premisleka, razbil šipo in otroku rešil življenje. Življenje je seveda na prvem mestu. A se z vidika zakonodaje pri primerih živali, ki so zaprte v avtomobilih, zadeve nekoliko zapletejo. Prihaja namreč do križanja dveh pravic: pravice do lastnine živali in pravice do lastnine nad vozilom.


Če torej naletite na psa, ki je v zelo toplem ali vročem dnevu zaprt v avtomobilu, preverite v kakšnem stanju je žival. Ozrite se naokoli in poskušajte najti lastnika avtomobila in skrbnika psa. Preverite, ali je vozilo morda odklenjeno. Po uradnem protokolu, ki na žalost v praksi vse prepogosto ne deluje, sta prva naslova Policija na številki 113 in Uprava Republike Slovenije za varno hrano in veterinarstvo. Medtem, ko čakate na policijo in veterinarskega inšpektorja, povprašajte v okolici, ali je lastnik vozila kje v bližini. Če ste v bližini trgovskega centra, prosite zaposlene, da po ozvočenju preverijo, ali je lastnik živali slučajno v trgovini. Ko na kraj prispejo policisti, najprej skušajo čimprej izslediti skrbnika psa in le če pri tem niso uspešni, smejo zaradi preprečitve pogina živali v vozilo vstopiti tudi z uporabo sile, pravi protokol.


 


A kaj v primeru, ko bi čakanje na policiste in inšpektorja bilo lahko usodno za žival? Kot očividec lahko sami nasilno odprete vozilo izključno v primeru ogroženega življenja, kjer štejejo sekunde. Ministrstvo za pravosodje in Ministrstvo za notranje zadeve sta podali nekaj koristnih informacij, v katerih navajata, da lahko posameznik v skrajnem primeru, kadar je očitno, da je žival v neposredni življenjski nevarnosti (npr. neodzivnost, nezavest, težko dihanje) in bi strokovna pomoč prišla prepozno, razbijejo steklo na vratih vozila in žival rešijo pred smrtjo oziroma poginom. V skladu s kazenskopravnim institutom skrajne sile, ki ga je v konkretnem primeru potrebno razlagati v širšem pomenu, smejo to storiti, če je zlo, ki je grozilo (ogrožanje zdravja ali življenja), večje od povzročenega zla (materialne škode - razbitega stekla). Konkretno to pomeni, da je takšno dejanje upravičeno, če je tveganje za ogrožanje zdravja ali celo življenja živali v razgretem zaklenjenem vozilu preveliko, saj ima zdravje oziroma življenje živali prednost pred materialno škodo, so še povedali na Ministrstvu za notranje zadeve.


 


Ob tem je potrebno poudariti, da posameznik v nujnem primeru dogodek dokumentira (fotografira ali posname), v kolikor bi prišlo kasneje do kakšnega zapleta pri dokazovanju nujnosti primera. Prav tako je priporočljivo, da se zabeleži čas in temperaturo zraka na lokaciji, kjer se nahaja pes v pregretem avtomobilu in seveda ostale elemente, ki bi kasneje služili ob morebitnem pojasnjevanju, zakaj je bil takšen ukrep nujno potreben.


 

MehaM
Oglas
MegaM
Oglas


logo-white-neg

Savinjske novice d.o.o.

Šmihelska cesta 2, 3330 Mozirje, T: 03 839 07 90, splet@savinjske.com
Naložbo (Vavčer za digitalni marketing – izdelavo spletne strani in spletne trgovine)
sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.