banner-728-90
Oglas
menu
Božidar Zorjan in žena Marija sta zlato kapljico letnika 2016 starala več kot dve leti v amforah in sodih. (Foto: TIC Slovenska Bistrica)  Božidar Zorjan in žena Marija sta zlato kapljico letnika 2016 starala več kot dve leti v amforah in sodih. (Foto: TIC Slovenska Bistrica)

Najboljše oranžno vino na svetu je pridelano na Tinjski gori pri Slovenski Bistrici


Nastasja Kotnik, 22.6.2020 10:54:00

V julijski številki prestižne britanske vinske revije Decanter bo izšel članek o najboljših oranžnih vinih na svetu.


 


Vinogradnik Božidar Zorjan, ki obdeluje vinograde v Tinjski Gori nad Slovensko Bistrico, si je po oceni najbolj uglednega ocenjevalca na svetu in promotorja oranžnih vin Simona J. Woolfa prislužil 95 točk (od 100 možnih) za vino Muškat otonel Dolium. Tako si deli prvo mesto z naravnim avstrijskim vinom, ki ga pridelujeta vinarja Gernot in Heike Heinrich z Gradiščanskega.


 


"Članek v reviji in uvrstitev na seznam 30 najboljših oranžnih vin na svetu je veliko priznanje ter potrditev našega dela in zaupanja v naravo, ki nam to vino daje," je povedal Božidar Zorjan. Z ženo Marijo sta zlato kapljico letnika 2016 starala več kot dve leti v amforah in sodih.


 


Revija Decanter napoveduje, da bomo to vino lahko pili kar do leta 2035. "Omenjeno vino in druga vina letnika 2016 so izjemna. Odražajo pohorska rastišča z magmatsko kamenino," pravi Zorjan. Omenjeni muškat otonel je pridelan po biodinamični metodi, gospod Zorjan pravi, da je to vino naredila narava. Po tem, ko so grozdje potrgali, so ga spravili v posebne amfore in jih zakopali kar v vinogradu, pod milim nebom. Dodajali niso ničesar.


 


"V treh letih so se naravni postopki preobrazbe vina dokončali, nastalo je čudovito živo vino, eliksir življenja. Vino se je v tem času vizualno očistilo in smo ga pred trgatvijo 2019 natočili v steklenice brez filtracije. Vino smo nato poslali našim eminentnim restavracijam in kupcem po Evropi," pove Zorjan.


 


muskat-otonel-700px


Steklenica najboljšega oranžnega vina na svetu. To vino je elegantno, polnega okusa, s cvetličnimi,


citrusnimi in zeliščnimi aromami. (Foto: naturalwine.com)


 


"V obdobju nekaj let se je zelo povečalo zanimanje za oranžna vina. Znani publicisti, poznavalci naravne pridelave vina so javnosti sporočili razlike med različnimi pridelavami grozdja in kletarjenjem in nam omogočili vstopiti v najboljše restavracije na svetu in doma," še pravi Božidar Zorjan, ki ima v Veliki Britaniji uvoznika za vina, ki jih prodaja tudi v druge države, saj želi, da vina pridejo do ljudi, ki cenijo in spoštujejo naraven način pridelave vina.


 

MehaM
Oglas
MegaM
Oglas


logo-white-neg

Savinjske novice d.o.o.

Šmihelska cesta 2, 3330 Mozirje, T: 03 839 07 90, splet@savinjske.com
Naložbo (Vavčer za digitalni marketing – izdelavo spletne strani in spletne trgovine)
sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.