banner-728-90
Oglas
menu
Prejemniki listin o poreklu trtne sadike, ki bodo rastle na domu Podrižnikovih v Lepi Njivi, v atriju nazarskega gradu Vrbovec in pri športni dvorani v Lučah. (Foto: JM)  Prejemniki listin o poreklu trtne sadike, ki bodo rastle na domu Podrižnikovih v Lepi Njivi, v atriju nazarskega gradu Vrbovec in pri športni dvorani v Lučah. (Foto: JM)

Žlahtna trta z Lenta odslej še v dveh zgornjesavinjskih občinah


Jože Miklavc, 22.6.2020 6:06:00

V vinogradniškem vrtu v Mozirskem gaju sta mozirski župan, gospodar znamenite trte modre kavčine, potomke najstarejše trte na svetu z Lenta v Mariboru, Ivan Suhoveršnik in skrbnik le-te ter trški viničar Mihael Fajfar pripravila kratko srečanje s predajo sajencev, trsov mozirske potomke prvim trem lastnikom »vnukinje« trte potomke, ki je bila v Mozirju posajena pred 15 leti. To posebno trto so si želeli imeti v posesti član Društva vinogradnikov Šmartno ob Paki iz Lepe Njive Marjan Podrižnik in župana občine Nazarje Matej Pečovnik in občine Luče Ciril Rosc.


 


TRTA POTOMKE V LEPO NJIVO, NAZARJE IN LUČE


Ob slovesni predaji cepljenih sadik je Podrižnika in župana nagovoril domači župan Suhoveršnik s povzetkom pomena trte in vinogradniškega vrta v parku cvetja. Vitez vina (hospes) Evropskega reda vitezov vina Fajfar je dodal strokovni del o vzgoji in nadzorovanem razširjanju potomstva slavne, precej več kot 400 let stare mariborske trte. Med drugim je dejal, da je »ob prijateljstvu, ki ga ljudje, vinogradniki in pridelovalci avtohtonega vina ustvarjajo med seboj, pomembna tudi zgodovina nekdaj razširjene trte v krajih Zgornje Savinjske doline. To je ponovno priložnost, da se posvečamo vinu kot kulinarični dobrini in ob tem kulturi pitja«.


 


TRTA Z LENTA SE LAHKO ŠIRI LE OB STROKOVNI PRESOJI


Izvedeli smo, da bodo te trte, ki jih je za posaditev v sodelovanju s priznanim trsničarjem ustrezno pripravil vinogradnik Fajfar, lastnik trte v Mozirskem gaju pa je izdal ustrezno listino o namenu donacije in o trti. Trte »vnukinje« bodo posajene in rastle na domu Podrižnikovih v Lepi Njivi, v atriju gradu Vrbovec (v bližini upravnih prostorov Občine Nazarje) ter pri športni dvorani v Lučah. Vsi prejemniki so izrazili veselje in hvaležnost za podarjene »žlahtne« trte z zavezo, da bodo skrbeli za njihovo rast, rodnost ter poreklo.


 

MehaM
Oglas
MegaM
Oglas


logo-white-neg

Savinjske novice d.o.o.

Šmihelska cesta 2, 3330 Mozirje, T: 03 839 07 90, splet@savinjske.com
Naložbo (Vavčer za digitalni marketing – izdelavo spletne strani in spletne trgovine)
sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.