banner-728-90
Oglas
menu
Ste vedeli, da je pravilno hranjen med, ki se nahaja v hladnem in temnem prostoru, dejansko nepokvarljiv? (Foto: Pixabay)  Ste vedeli, da je pravilno hranjen med, ki se nahaja v hladnem in temnem prostoru, dejansko nepokvarljiv? (Foto: Pixabay)

Uporaba medu v kulinariki je lahko mnogo širša od mazanja na kruh


Nastasja Kotnik, 20.6.2020 15:59:00

Med je že tradicionalno cenjen kot izjemno darilo narave, ki se ga je zaradi edinstvenih lastnosti prijelo celo poimenovanje »tekoče zlato«. Svoje mesto je v različnih preoblekah našel tudi v kulinariki, pri čemer je njegova uporaba mnogo širša od zgolj mazanja na kruh ali dodajanja v čaj.


 


MED JE PRECEJ SLAJŠI OD KRISTALNEGA SLADKORJA


Pred uporabo medu v kuhinji se je smotrno seznaniti z nekaj osnovnimi smernicami, ki vplivajo tako na sam način priprave jedi kot na njihov okus. Zelo pogosto se med v receptih uporabi kot bolj zdrava alternativa kristalnemu sladkorju, ob tem pa je potrebno upoštevati, da je za dosego enake sladkosti dovolj, če dodamo tretjino manj medu kot sladkorja. Druga pomembna značilnost je, da se v medu običajno nahaja okoli 15 odstotkov vode, zaradi česar je treba v receptih z medom sorazmerno zmanjšati količino preostalih tekočin.


 


food-5158702_640


Med uporabimo pri peki peciva. (Foto: Pixabay) 


 


NI VSAKA VRSTA MEDU PRIMERNA ZA VSAKO JED


Različne vrste medu se med seboj občutno razlikujejo po aromi, kar lahko s pridom izkoristimo pri kombiniranju z izbranimi živili. Kostanjev med ima na primer nekoliko bolj grenak okus in s to svojo lastnostjo zmanjšuje sladkost, zato je zelo zaželen pri pripravi mesnih jedi, še posebej divjačine in govedine. Tudi pri pripravi sladic svojo pravo aromo izrazi, če ga mešamo s pirino ali z rženo moko, saj dobro ublaži njun izrazit okus. Akacijev med je po drugi strani zaradi svoje nežne in nevtralne arome zelo priljubljen v vseh vrstah sladic, ki jim doda sladkobo in kot okus ne prevlada.


 


V splošnem velja, da temni medovi (kostanjev, gozdni, smrekov, hojev med) sodijo v močnejše jedi, ki dopuščajo izrazitejšo prevlado okusa, medtem ko se svetli medovi (cvetlični, akacijev med) podajo v nežnejša peciva, pa tudi v solate, prigrizke in juhe.


 


protein-1832931_640


Tudi palačinke z medom so odličen posladek. (Foto: Pixabay)


 


KNJIGA RECEPTOV ZA RAZŠIRITEV OBZORIJ PRI KUHI


Pestrost možnosti uporabe medu v kulinariki je obsežno predstavljena v knjigi Jedi z medom od tu in tam, ki so jo pripravili v Čebelarski zvezi Slovenije. Knjiga je dostopna tukaj.


 


V knjigi je zapisanih kar 60 receptov za pripravo jedi z medom, in sicer od kruha, hladnih začetnih jedi, toplih predjedi in juh, pa vse do glavnih jedi, solat in seveda sladic. Recepte si lahko tudi natisnete in pri naslednjem kosilu morda presenetite svojo družino s kakšno jedjo iz knjige.


 


Pa dober tek!


 

MehaM
Oglas
MegaM
Oglas


logo-white-neg

Savinjske novice d.o.o.

Šmihelska cesta 2, 3330 Mozirje, T: 03 839 07 90, splet@savinjske.com
Naložbo (Vavčer za digitalni marketing – izdelavo spletne strani in spletne trgovine)
sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.