banner-728-90
Oglas
menu
Pridelovalne razmere v Sloveniji omogočajo pridelavo jabolk vrhunske kakovosti in obiranje v optimalnem času zrelosti. (Foto: Pixabay)  Pridelovalne razmere v Sloveniji omogočajo pridelavo jabolk vrhunske kakovosti in obiranje v optimalnem času zrelosti. (Foto: Pixabay)

Ste vedeli, da se z jabolčno kuro lahko odvadimo kajenja?


Nastasja Kotnik, 21.6.2020 14:25:00

Strastni kadilci ponavadi ne marajo jabolk. Zakaj? Nikotin v črevesni sluznici učinkuje na jabolčne kisline tako, da povzroča motnje. Če smo sposobni to težavo premagati, potem se z jabolčno kuro lahko odvadimo kajenja. To dosežemo tako, da dva do tri dni uživamo vsaj po dvajset jabolk dnevno; lahko svežih, pečenih, kuhanih v kompotu, kot sok, čežano in podobno. Ta kura povzroči hud odpor proti kajenju.


 


ŠE NEKAJ O JABOLKAH IN NASVETI IZ LJUDSKEGA ZDRAVILSTVA


Slovenska jabolka so prava zakladnica zdravja. V trgovini jih spoznamo po znaku "Izbrana kakovost Slovenija".


V Sloveniji pridelujemo številne sorte jabolk kot so jonagold, elstar, idared, granny smiht, topaz. Uživamo jih lahko sveža presna, priljubljene pa so tudi v pripravljenih jedeh kot so čežane in kompoti, hkrati pa so tudi nepogrešljiv nadev številnih slovenskih priboljškov ter tradicionalnih jedi.


 


Za zmanjšanje psihične izčrpanosti: neolupljeno in narezano jabolko prelijemo s pol litra vrele vode, pustimo eno uro in osladimo z medom. Spijemo mlačno.


 


Za boljše delovanje prebavil, čiščenje krvi in za moč: dve jabolki in eno rdečo peso zmiskamo in spijemo gosti sok.


 


Za pevke in pevce: pečena jabolka z medom so dobra pomoč proti hripavosti. Pojemo še topla!


 


Za boljši imunski sistem: nastrgamo hren, dodamo limono, naribana jabolka, solimo in premešamo ter okrasimo s kislo smetano. Ponudimo h kuhanemu ali pečenemu mesu.


 


Proti prehladu z jabolki in hrenom po primorsko: nastrgamo hren, naribamo jabolka, dodamo rjav trsni sladkor in med mešanjem dušimo na zmernem ognju, da karamelizira.


 


Proti visokemu tlaku: na koščke narežemo stebelno zeleno in jo oparimo v slanem kropu. Ohlajeni dodamo tanke rezine jabolk, pokapljamo z limoninim sokom, nato dodamo še grobo sesekljane lešnike, zdrobljen ovčji sir, malo smetane, oljčnega olja, poper in sol.


 

MehaM
Oglas
MegaM
Oglas


logo-white-neg

Savinjske novice d.o.o.

Šmihelska cesta 2, 3330 Mozirje, T: 03 839 07 90, splet@savinjske.com
Naložbo (Vavčer za digitalni marketing – izdelavo spletne strani in spletne trgovine)
sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.