banner-728-90
Oglas
menu
Fotografije: PGD Mozirje  Fotografije: PGD Mozirje

Požar pogoltnil gospodarsko poslopje v Lokah pri Mozirju


Benjamin Kanjir, 10.3.2020 16:11:00

Mozirski prostovoljni gasilci so se 29. februarja zvečer zbrali na rednem letnem občnem zboru. Ob 23.51 uri pa so bili preko pozivnikov s strani centra za obveščanje Celje obveščeni o požaru gospodarskega poslopja v Lokah pri Mozirju.


OBSEŽNOST POŽARA ZAHTEVALA ŠIRŠO POMOČ


Ker se je še nekaj članov družilo po občnem zboru v gasilskem domu, je na kraj nemudoma odhitela prva enota z vozilom, za njimi pa še ostali s tremi vozili. Na intervencijo je odhitelo skupaj 28 gasilcev. Že od daleč se je videlo, da je požar prebil ostrešje objekta, zato je vodja izvoza preko regijskega centra zahteval dodatno pomoč. Poklicani so bili gasilci PGD Nazarje, kasneje je vodja intervencije zahteval še proženje PGD Letuš in gasilce PGD Mozirje iz gasilske trojke Šmihel.


V BLIŽINI GOREČEGA OBJEKTA STANOVANJSKE STAVBE


Gasilci so ob prihodu na kraj začeli z gašenjem objekta in varovanjem okoliških stavb, saj so se poleg gorečega objekta v neposredni bližini nahajale stanovanjske hiše in več gospodarskih poslopij. Po uri in pol gašenja je bil požar lokaliziran. Do tal pogorelo poslopje in okolico so pregledali s termovizijsko kamero in prekopavali še najdena posamezna žarišča. Po dveh urah na intervenciji je njen vodja poslal sosednje enote domov, domači gasilci pa so ostali in izvajali gasilsko stražo. Slednja je na kraju dogodka ostala do jutra. Kot so zapisali na svoji spletni strani, je na intervenciji sodelovalo 28 gasilcev iz Mozirja, 14 iz Nazarij in še osem iz Letuša.


UNIČENA BOŽIČNO-NOVOLETNA OKRASITEV


Pred dvema letoma so se člani Etnografskega društva Mlajevci Mozirje z lastnico dogovorili, da lahko v tem objektu hranijo stvari, s katerimi ozaljšajo Mozirje v času pred novim letom. Gre za 500 paketov led luči, ročno izdelane snežake, krogle in zvončke. Večletno potrpežljivo ročno delo mozirskega vrtnarja Jožeta Skornška je tako v trenutku izginilo v dimu. Nastalo škodo so ocenili na 12.900 evrov. Član društva Robert Klemenak pravi, da bodo letos decembra začeli znova. Počasi bodo dokupovali stvari in izdelovali različne dekoracije. Lahko se zgodi, da bo trajalo kakih pet let, da bodo prišli nazaj na zeleno vejo. Ob tem veseli dejstvo, da tudi Jože še ni izgubil volje do dela in da so šibe za izdelavo novih izdelkov že nabrane. V zadnjem času pred požarom je izdelal 30 novih zvonov, ki k sreči še niso bili v skladišču z ostalim in bodo pomenili začetek novega.


POSLOPJE UPORABLJALI TUDI »GAJEVCI«


V uničenem poslopju je imelo v hrambi par stojnic in miz tudi Etnološko hortikulturno društvo Mozirski gaj. Kot je dejal predsednik društva Darko Bele, njihova škoda znaša okoli 1.500 evrov. Totalna katastrofa pa bi nastala, če bi imeli tam hranjene lučke Božične bajke Slovenije. To bi najverjetneje pomenilo konec uspešne zgodbe, ki jo upravljavci parka gradijo že štiri leta. Na objektu je nastala materialna škoda, ki po nestrokovni oceni znaša okoli 50.000 eurov, so sporočili policisti. Opravili so ogled kraja požara in zoper osumljenca povzročitve požara podali kazensko ovadbo na pristojno državno tožilstvo.

Savinjske novice
Oglas
Savinjske novice
Oglas


logo-white-neg

Savinjske novice d.o.o.

Šmihelska cesta 2, 3330 Mozirje, T: 03 839 07 90, splet@savinjske.com
Naložbo (Vavčer za digitalni marketing – izdelavo spletne strani in spletne trgovine)
sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.