banner-728-90
Oglas
menu

Zgodnje spomladansko delo na vrtu


Darinka Presečnik, 10.3.2020 13:27:00

Počasi se dnevi daljšajo in začele so se prebujati tudi okrasne rastline. V mesecu marcu naredimo načrt za letošnjo zasaditev balkonskega cvetja. V drugi polovici meseca običajno pričnemo z obrezovanjem vseh vrst vrtnic. Marec je tudi čas za sajenje novih vrtnic. Grmičkom porežemo suhe veje in pograbimo pod krošnjami. Nekatere pozno cvetoče grmovnice že obrežemo. Z redčenjem izboljšamo cvetenje grmovnic. Tople in suhe dneve izkoristimo za pripravo tal cvetličnih gredic.


ČAS ZA RAHLJANJE ZEMLJE


Če nismo že jeseni temeljito zrahljali zemlje, je potrebno to storiti čim prej. Tako se bodo tla nekoliko posedla, preden začnemo s površinsko obdelavo z grabljami. Ko bo zemlja odmrznjena in temperatura zemlje vsaj dve stopinji Celzija, bomo lahko sejali prvo solato, ki jo je potrebno pokriti z agrokopreno ali tuneli.


NA MRAZ SEJEMO BOLJ ODPORNE VRSTE


V drugi polovici meseca presajamo na prosto prve sadike solate in endivije. Še vedno lahko sejemo tudi motovilec. Na mraz sejemo bolj odporne vrste vrtnin, kot so bob, črni koren, grah, špinača in čebula. Pri korenčku in peteršilju še nekoliko počakamo, da se tla dovolj segrejejo. Gredice prekrijemo z vrtno kopreno.


OPRAVILA PROTI KONCU MARCA


V toplejših predelih proti koncu meseca v rahla tla že sadimo krompir. Pod zaščito (tuneli) sejemo baziliko, koper, majaron, tolščak, na prosto pa ob primernem vremenu peteršilj, krebuljico, širokolistno vrtno krešo in ognjič. Sadimo lahko nekatera trajna zelišča, kot so melisa, origano, luštrek, pelin in gabez. Odstranimo in sežgemo vse korenine različnih rastlin, plevele in kaleča zelišča. Površino cvetličnih gredic poravnamo, da voda ne bo zastajala v kotanjah. Z vsemi enoletnicami, ki jih februarja še nismo utegnili posejati, to storimo v mesecu marcu. Sejemo semena aster, celozije, žitnega ščira, cinije, ognjiča in drugih enoletnih rastlin. Repati ščir in ognjič lahko sejemo na prosto, saj sta dovolj odporna proti nizkim temperaturam. Mlade sejančke rastlin, ki smo jih sejali februarja, lahko v tem mesecu že pikiramo, da imajo več prostora za rast in razvoj koreninskega sistema in nadzemnih delov. Pazimo, da se korenine ne izsušijo.


MESEC MAREC ČAS SPREMEMB


Začeti moramo načrtovati, kakšen vrt si želimo. Pomisliti moramo tudi na naše vrtne »prijateljice« čebelice. V letošnjem letu si lahko zadamo nalogo rešiti čim več čebel in jih oskrbeti z medovitimi rastlinami. Te pa niso odlične zgolj za čebele, temveč so v večini primerov prečudovito cvetoče in dišeče vrtne rastline.


sajenje2


MEDOVITE RASTLINE


Med pomembnejše in najpogostejše medovite rastline spadajo črni teloh (Helleborus niger), kraški šetraj (Saturea montana), spomladanska resa (Erica carnea), navadna zlata rozga (Solidago virgaurea), različni sedumi ali homuljice.


DIŠAVNICE


Med dišavnice spadajo timijan (Thymus vulgaris), poprova meta (Mentha pulegium), žajbelj (Salvia officinalis), navadna leska (Corylus avellana) in večina vrst vrb oziroma mačic (Salix spp.).


OKRASNE RASTLINE


Od okrasnih rastlin zelo dobro medijo navadni liguster (Ligustrum vulgare), vse vrste kovačnikov ali lonicer, hibiskus (Hibiscus syracus), bradavec (Cariopteris incana), vse vrste drenov (Cornus spp.), lipe (Tilia spp.), vse vrste javorjev (Acer spp.), divje češnje (Prunus avium), divji in pravi kostanj. Tujerodne so pavlovnija (Paulownia tomentosa), trnata gledičevka (Gleditsia triacanthos), katalpa (Catalpa ovata), tulipanovec (Liriodendron tulipifera), mehurnik (Koelreuteria paniculata), japonska sofora (Sophora japonica ) in evodija (Tetradium daniellii) ter še nekatere druge rastline.


NE PREHITEVAJMO S SAJENJEM


V zabojčke na okenskih policah sejemo papriko, feferone in jajčevce. Setev opravimo do sredine meseca. Do konca marca posejemo še paradižnik, ki potrebuje manj časa, da vzklije. Preden posejemo semena, je priporočljivo namakanje. Ne prehitevajmo s sajenjem, saj so rastline, ki ob kalitvi porabijo preveč energije, izčrpane in v času vegetacije veliko bolj občutljive za bolezni in škodljivce. Tla naj bi se segrela na vsaj pet stopinj Celzija.

MehaM
Oglas
MegaM
Oglas


logo-white-neg

Savinjske novice d.o.o.

Šmihelska cesta 2, 3330 Mozirje, T: 03 839 07 90, splet@savinjske.com
Naložbo (Vavčer za digitalni marketing – izdelavo spletne strani in spletne trgovine)
sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.