savinjske novice
Oglas
menu
Pri Potočnikih na uničujoči požar kažejo popokane šipe in sledi ognja na edinem objektu, ki ga je gasilcem uspelo rešiti. (Foto: ŠS)  Pri Potočnikih na uničujoči požar kažejo popokane šipe in sledi ognja na edinem objektu, ki ga je gasilcem uspelo rešiti. (Foto: ŠS)

Obrtna zbornica predala donaciji članoma, ki jima je požar uničil poslovne prostore


Štefka Sem


Novembra je kar dvakrat zagorelo v Zgornji Savinjski dolini. Dva podjetnika, člana Območne obrtno-podjetniške zbornice Mozirje (OOZ), sta doživela uničujoč požar. V Mozirju je ogenj uničil gostinski lokal Petrus. Še hujši požar je doletel mizarstvo Potočnik na Poljanah pri Rečici ob Savinji. Obrtniki so vedno znali stopiti skupaj in pomagati svojim članom v stiskah in težavah. Nič drugače ni bilo tudi tokrat. Preko ustanove za humanitarno pomoč obrtnikom so za prizadeta zbirali sredstva, ki sta jih podjetnikoma simbolno predala predsednik OOZ Mozirje Janez Kaker in član zbornice Jure Matjaž. Kaker verjame, da se bo kakšna oblika pomoči še našla, na računu pa se pomoč za oba zbira še naprej.


 


POLOVICA LOKALA ČAKA NA PRENOVO


V Petrus baru, v pritličju upravnega centra v Mozirju, je zagorelo sredi noči in najemnica Valerija Janič je v trenutku ostala brez lokala, ki ji je prinašal prihodke. Krivec za požar naj bi bil hladilnik, ki se je vnel, več o vzrokih ni mogla povedati, saj postopek še ni zaključen. Tudi sredstev še ni prejela, zato je po požaru polovico lokala preuredila, da je lahko začela delati, druga polovica, kjer je bila škoda veliko večja, pa čaka na urejanje. Predračuni za prenovo so veliki, sredstev od zavarovalnice pa še ni. Za sredstva, ki so jih zbrali preko humanitarne ustanove, je zelo hvaležna, saj vsak cent šteje pri obnovi, ki jo čaka.


 


petrus


V Petrus baru, v pritličju upravnega centra v Mozirju, je zagorelo sredi noči in najemnica Valerija Janič je v trenutku ostala brez lokala, ki ji je prinašal prihodke. (Foto: Štefka Sem)


 


ZGORELO JE VSE


Požar v mizarstvu Potočnik je zgodba o milijonski škodi. Sredi noči je požar pri Potočnikovih na Poljanah uničil tri desetletja dela. Zgorelo je več hal na površini 5000 kvadratnih metrov, stroji, zaloge lesa, izdelki in polizdelki, pravzaprav vse, kar je delo dajalo Potočnikovim in njihovim zaposlenim. Izdelovali so lepljene elemente za stavbno mizarstvo, večina za izvoz v Nemčijo in Italijo.


 


NAJPREJ ŽAGA


Škoda je milijonska, vendar Janez Potočnik kljub vsemu v prihodnost gleda z upanjem. Odločen je, da bosta s sinom Janom kmalu spet delala v delavnici. Ob našem obisku so bile površine prazne, na uničujoči požar pa so kazale popokane šipe in sledi ognja na edinem objektu, ki ga je gasilcem uspelo rešiti. Požar je namreč v petnajstih minutah uničil vse. Površine za postavitev žage so že pripravljene, tudi temelji za gradnjo hal. Potočnik verjame, da bo praznik dela čas, ko bodo res lahko spet začeli proizvodnjo.


 


ČLANI ZBORNICE POMAGAJO


Nekaj sredstev od zavarovalnice pričakujejo vnaprej, zaključek preiskave vzroka požara pa naj bi trajal tudi do pol leta. Dobavitelji in kupci so do njih zelo razumevajoči. Njihov posel jih bo počakal, tudi dobavitelji lesa računajo na to, da jim bodo, ko bodo začeli delo, dostavili začetne količine. Člani območne obrtne zbornice, ki sodelujejo s Potočnikovimi, so obljubili pomoč v takšni ali drugačni obliki.


 


ŽE PRIČELI Z IZGRADNJO HAL


Žaga bo postavljena do konca februarja, je povedal Potočnik in omenil, da bodo nekaj strojev dobili na posodo, nekaj bodo kupili rabljenih, čakajo pa tudi na kakšne razpise, ki bi jim pomagali pri nakupu strojev. Do postavitve hal v istih gabaritih, kot so bile doslej, pa bo trajalo nekaj več časa. Že pred novim letom so začeli z zidavo hal in upajo, da bi do prvega maja dokončali z gradnjo, kupili stroje in začeli delo.


 


 

Savinjske novice
Oglas
Savinjske novice
Oglas


logo-white-neg

Savinjske novice d.o.o.

Šmihelska cesta 2, 3330 Mozirje, T: 03 839 07 90
Naložbo (Vavčer za digitalni marketing – izdelavo spletne strani in spletne trgovine)
sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.