banner-728-90
Oglas
menu

Začetek gradnje novih planinskih domov


Benjamin Kanjir, 21.1.2020 17:04:00

Planinsko društvo Celje Matica je v dveh letih razmaha ostalo brez dveh planinskih domov. Najprej je oktobra 2017 do tal pogorel Kocbekov dom na Korošici, lani novembra pa Frischaufov dom na Okrešlju. Domova sta pogorela nedolgo zatem, ko sta bila temeljito obnovljena in energetsko sanirana. Društvo je v projekt sanacije vložilo ogromna sredstva, zato je nastala škoda še toliko večja. Z gradnjo obeh domov želijo pričeti že letos.

KOCBEKOV DOM NA KOROŠICI

Kot je za spletni portal Celje.info povedal predsednik društva Brane Povše, je bližje začetku gradnje nov dom na Korošici. Vloga za pridobitev gradbenega dovoljenja je vložena in planinci pričakujejo, da bo slednje izdano v kratkem. Potem naj bi se gradnja čim prej začela. Nov objekt bo lesen in zgrajen z načinom skeletne gradnje. Po idejni zasnovi bo imel dve apartmajski sobi, več manjših sob in tudi skupna ležišča. Število postelj naj bi ostalo isto kot v starem objektu, razširili pa bodo jedilnico in kuhinjo. Električno energijo bodo pridobivali s sončno in vetrno elektrarno. Investicija je ocenjena na okoli 800 tisočakov.FRISCHAUFOV DOM NA OKREŠLJU
Za Frischaufov dom je izdelana idejna zasnova projekta, ki jo morajo člani društva potrditi na izrednem občnem zboru sredi februarja. Povše predvideva, da bo projekt s strani članstva podpret in v tem primeru bi lahko vlogo za pridobitev gradbenega dovoljenja takoj vložili. Ob hitri pridobitvi gradbenega dovoljenja bi z gradnjo pričeli še letos in jo zaključili v prihodnjem letu.
Idejna zasnova predvideva gradnjo doma v štirih etažah. V pritličju bodo zgrajeni velika jedilnica, kuhinja, shramba in kurilnica. V nadstropju sta predvidena dva apartmaja, sobe in večnamenski prostor. Na dveh podstrešjih bodo sobe za zaposlene in skupna ležišča. Investicija je ocenjena na 700.000 evrov in bo zaključena do prihodnjega leta.

V DRUŠTVU PROSIJO ZA DONACIJE
Dom na Korošici bo zahteval za gradnjo več časa, saj gre za večji objekt, ki bo poleg tega postavljen na zahtevnejšem terenu.
Obe gradnji sta seveda pogojeni z visokimi finančnimi sredstvi. Svojo pomoč so že obljubili država, planinska zveza in mnogi obrtniki. To še zdaleč ni dovolj. V društvu zato prosijo za donacije, ki jim bodo omogočile hitrejšo postavitev.logo-white-neg

Savinjske novice d.o.o.

Savinjska cesta 4, 3331 Nazarje, T: 03 839 07 90, splet@savinjske.com