banner-728-90
Oglas
menu

Preprosti načini za obvladovanje strahu in tesnobe


Tanja Povhe, 28.3.2020 9:16:00

Trenutne epidemiološke razmere so neprijetne za vse nas, saj v naš vsakdanjik vnašajo precejšnje spremembe in občutek negotovosti. V teh nenormalnih razmerah, ko smo, zaradi lastne varnosti in varnosti drugih, prisiljeni v socialno izolacijo, so občutki strahu, potrtosti, zaskrbljenosti, pa tudi dolgčasa, razdražljivosti, povsem normalen odziv. Kljub temu ne smete dovoliti, da trenutni občutki povsem prevzamejo kontrolo nad vašim življenjem.


OMEJITE SPREMLJANJE NOVIC


Ostanite informirani, vendar informacije pridobivajte iz verodostojnih virov (npr. WHO, NIJZ itd.). Omejite količino časa, ki ga namenite medijem, saj je lahko, prevelika izpostavljenost novicam in družbenim omrežjem z informacijami o virusu, zelo obremenjujoča. Občutke strahu in tesnobe se lahko še povečajo.


OHRANJAJTE STIKE Z LJUDMI, KI JIH IMATE RADI


Uporabljajte telefonske pogovore, sporočila, video klice, ter družbena omrežja, da ostajate v stiku z vam pomembnimi osebami. Fizično bližino moramo zdaj nadomestiti z medsebojno podporo. Pogovarjajte se z ljudmi, ki jim zaupate, to vas bo razbremenilo in pomirilo, kajti tudi drugi doživljajo podobne občutke. Vendar naj tema pogovorov ne bo zgolj koronavirus, osredotočajte se na prijetnejše vsebine.


VZDRŽUJTE ZDRAV ŽIVLJENJSKI SLOG


Poskrbite za zadostno količino spanca, uravnoteženo prehrano in telesno dejavnost (tudi znotraj doma). Vsak dan bodite telesno dejavni (vendar ne v skupinah in na področjih, kjer je veliko ljudi). Upoštevajte vsa higienska opozorila strokovnjakov. Izogibajte se alkoholu in drugim psihoaktivnim snovem, ker utopijo naše odzivanje. Mi pa ravno nasprotno potrebujemo pogum, da se s situacijo soočamo.


POSKRBITE ZA ZADOSTNO MERO SPROSTITVE


Vzemite si čas v dnevu za sprostitev in skrb zase, zamotite se s prijetnimi opravili oziroma aktivnostmi, ki vas veselijo. Preberite knjigo, oglejte si film, igrajte družabne igre, rešujte križanke in miselne uganke. Na spletu lahko najdete številne videe in aplikacije za izvajanje sprostitvenih tehnik. Morda je zdaj priložnost, da si malo odpočijete in naberete svežo energijo za izzive, ki vas čakajo v prihodnosti. Lahko opravite kaj, za kar sicer nikoli nimate časa.


VZPOSTAVITE DNEVNO RUTINO, ZAPOLNITE SVOJ URNIK


Vsakemu v stresu pomaga dnevna rutina (npr. priprava obrokov, telesna aktivnost, osebna higiena, različne aktivnosti znotraj doma). Predvidljivost nam bo pomagala vzdrževati občutek reda in smisla ter nadzora nad situacijo. Navsezadnje so ti tedni lahko priložnost, da počistimo hišo, pospravimo podstrešje in klet, se odpravimo na vrt. To je koristno delo, ki nas hkrati sprošča, da pa nam tudi občutek, da smo v dnevu naredili kaj vrednega, smiselnega.


OSTANITE POZITIVNI


Pomislite na načine, ki so vam v preteklosti pomagali ob težkih življenjskih situacijah in jih ponovno uporabite. Ne razmišljajte le o najbolj katastrofalnih mogočih scenarijih, temveč se raje osredotočite na pozitivne stvari, in sicer, kaj lahko naredite dobrega zase in za svoje bližnje.  Načrtujte stvari, ki jih boste počeli, ko se življenje vrne v ustaljene tire. Ne pozabite, da moramo previhariti neko obdobje, ki pa bo trajalo nekaj tednov, ne let.


OSREDOTOČITE SE NA TISTO, KAR LAHKO SPREMENITE


Spremembe so del življenja, na nas je, da poskrbimo zase in skušamo ohranjati čustveno stabilnost. Osredotočite se na tisto, kar lahko spremenite, in se ne obremenjujte s tistim, česar ne morete spremeniti. Življenjske krize ali težki trenutki so lahko tudi vodilo k razmišljanju o tem, kaj je v življenju zares pomembno. V današnjem hitrem tempu življenja se namreč le redko znamo ustaviti, naše vsakodnevne obveznosti se nam zdijo tako zelo pomembne, da si pogosto ne vzamemo časa za negovanje vrednot, ki so zares ključne. Zdi se, kot da potrebujemo nekaj zunaj nas, da nas prisilno ustavi. In šele takrat spoznamo, katera vrednota ima v življenju največji pomen - zdravje.


PO POTREBI POIŠČITE PSIHOLOŠKO ALI PSIHIATRIČNO POMOČ


V primeru, da vas občutki strahu, tesnobe in zaskrbljenosti močno ovirajo pri vsakdanjem življenju, se obrnite na službe za psihološko ali psihiatrično pomoč. Za kakršna koli vprašanja ali usmeritve v stiski vam je na voljo tudi sledeči e-mail naslov: tanja.povhe@zd-mozirje.si.


 

Savinjske novice
Oglas
Savinjske novice
Oglas


logo-white-neg

Savinjske novice d.o.o.

Šmihelska cesta 2, 3330 Mozirje, T: 03 839 07 90, splet@savinjske.com