banner-728-90
Oglas
menu
Freepik.com  Freepik.com

Starejši od 60 let na testiranje tudi pri blažjih težavah


Nastasja Kotnik, 23.3.2020 10:30:00

Strokovna skupina za podporo vladnemu kriznemu štabu je zdravnikom poslala dodatna navodila, kdaj naj osebo napotijo na pregled, čeprav ima le blage simptome. Tudi pri blažjih težavah morajo tako testiranje opraviti pri starejših od 60 let in ljudeh z že obstoječimi kroničnimi težavami.


RAZLIČNE RAZLAGE V OSNOVNEM ZDRAVSTVU


Po pisanju časnika Dnevnik se je v minulih dneh ponekod po Sloveniji dogajalo, da so nekatere občane, ki so zaradi okužbe dihal klicali v ambulanto svojega osebnega zdravnika, odslovile kar medicinske sestre. Usmeritve zdravstvenih oblasti, kako naj poskrbijo za ljudi s kašljem in drugimi znaki okužb dihal, so si v osnovnem zdravstvu očitno razlagali različno.


TESTIRANJE POTREBNO TUDI PRI LJUDEH S KRONIČNIMI TEŽAVAMI


Bojana Beović, ki vodi strokovno skupino za podporo vladnemu kriznemu štabu, poudarja, da se mora s pacientom pogovoriti zdravnik. Kot je povedala, so zdravnikom poslali dodatna navodila, kdaj naj osebe napotijo na pregled, čeprav imajo le blage simptome. Tudi pri blažjih težavah morajo testiranje opraviti pri starejših od 60 let in ljudeh z obstoječimi kroničnimi težavami, zlasti če gre za visok krvni tlak, sladkorno bolezen, srčno-žilne, pljučne, ledvične ali težje jetrne bolezni. Prav tako morajo testiranje, ki lahko potrdi ali ovrže sum na novi koronavirus, ob znakih okužbe dihal zagotoviti vsem z imunskimi pomanjkljivostmi ne glede na starost.


PRI DRUGIH BOLNIKIH GLEDE TESTIRANJA PRESOJA DRUŽINSKI ZDRAVNIK


Pri drugih bolnikih z blagimi simptomi okužbe dihal lahko glede testiranja presodi družinski zdravnik ali pediater, pri čemer na ministrstvu za zdravje svetujejo, naj bo odločitev v prid testiranja. To vodilo je še posebej pomembno, kadar oboleli biva s kroničnimi bolniki ali starejšimi. Testiranje je smiselno tudi, kadar je oboleli posameznik na zelo izpostavljenem delovnem mestu, na primer v bolnišnici, domu starejših občanov ali socialno-varstvenem zavodu

logo-white-neg

Savinjske novice d.o.o.

Savinjska cesta 4, 3331 Nazarje, T: 03 839 07 90, splet@savinjske.com