banner-728-90
Oglas
menu
Foto: Igor Solar  Foto: Igor Solar

V Zgornjesavinjskem zdravstvenem domu pripravljeni na paciente s sumom okužbe


Štefka Sem, 11.3.2020 10:09:00

Slovenski družinski zdravniki so konec preteklega tedna dobili poenotena navodila, kako ravnati v primeru suma okužbe s koronavirusom. Brise za testiranja zaradi racionalizacije kadrov in opreme jemljejo na 16 točkah, bolnišnice pa nadaljujejo preventivne in zaščitne ukrepe. Pristojne zdravstvene službe poudarjajo, da naj vsak bolnik, ki sumi, da je okužen, po telefonu najprej pokliče svojega izbranega zdravnika. Če ta ne dela, naj pokliče najbližjo dežurno ambulanto. Zdravnik bo presodil, ali je sum upravičen in ali je treba opraviti testiranje. V tem primeru bo zdravnik bolnika napotil na ustrezno vstopno točko, ki jo bo tudi obvestil o bolnikovem prihodu.


ZALOŽENI Z ZAŠČITNO OPREMO


V Zgornjesavinjskem zdravstvenem domu (ZD) Nazarje so na morebitne paciente s sumom okužbe na koronavirus pripravljeni. Pravočasno so pohiteli z dopolnjevanjem zalog zaščitne opreme, ki jo imajo v zadostnih količinah, ter z navodili zaposlenim, ki jih sicer sproti prilagajajo in dopolnjujejo tudi glede na navodila s strani ministrstva za zdravje ter Nacionalnega instituta za javno zdravje (NIJZ), je povedala v. d. direktorice zdravstvenega doma Božena Herzog.

ZAČETEK NA KITAJSKEM

Na Kitajskem so lani decembra zaznali več primerov pljučnic. Pri bolnikih so izključili številne običajne povzročitelje pljučnic oziroma respiratornih okužb in potrdili okužbo z novim koronavirusom. Poimenovali so ga SARS-CoV-2, bolezen, ki jo virus povzroča, pa COVID-19. Ta se kaže z vročino, kašljem in občutkom pomanjkanja zraka, kar je običajno za pljučnico. Bolezen se je v januarju razširila tudi v Evropo, v Sloveniji potrjenega primera bolezni 4. marca še ni bilo.

VSTOPNI TOČKI VELENJE ALI CELJE


»V prejšnjem tednu smo se intenzivno povezovali tudi z drugimi institucijami, sestali smo se s strokovnim vodstvom Splošne bolnice Celje ter se udeležili petkovega delovnega sestanka vseh zdravstvenih domov z ministrstvom za zdravje, kjer smo uskladili sistem za obvladovanje razmer na primarnem nivoju. Namesto vseh 52 zdravstvenih domov je bilo izbranih 16 tako imenovanih »vstopnih točk«, na katere bodo bolnike, potrebne nadaljnje obravnave, napotovali izključno družinski zdravniki. Za prebivalce Zgornje Savinjske doline sta vstopni točki ZD Velenje ter Splošna bolnišnica ali ZD Celje,« je sporočila Herzogova.


OB SUMU NA BOLEZEN KLIC ZDRAVNIKU


Najpomembnejša informacija za paciente je, da je prvi korak v primeru suma na okužbo s koronavirusom vedno telefonski klic svojemu osebnemu zdravniku, kjer bodo prejeli vsa potrebna navodila. Predvsem naj taki pacienti ne hodijo v ambulante in komunicirajo izključno telefonsko z izbranim zdravnikom. Trenutna epidemiološka situacija sicer ne narekuje izrednih ukrepov, zato ni potrebnih kakšnih posebnih omejitev pri opravljanju vsakodnevnih aktivnosti in v delovnem okolju. Osebe, ki prihajajo z ogroženih območij in so zdrave, so lahko normalno vključene v delovni kolektiv in ne potrebujejo domače samoizolacije.

ZASKRBLJUJOČE ŠTEVILKE

Novi koronavirus so na dan 4. marec zabeležili v 75 državah po svetu. Z njim je okuženih več kot 93 tisoč ljudi, več kot tri tisoč jih je umrlo. Največ obolelih je na Kitajskem, kjer se je z virusom okužilo 80 tisoč ljudi, umrlo jih je skoraj tri tisoč, število novih primerov tam upada. Večja žarišča izbruha bolezni sta Južna Koreja in Iran.

V Evropi je največ okuženih v Italiji, kjer je v zelo kratkem času zbolelo več kot 2.500 ljudi, umrlo jih je 79. Avstrija je imela 4. marca 21 okuženih, Švica 47 in Hrvaška devet. Slovenija do sedaj še nima potrjenega primera okuženih, prav tako sosednja Madžarska. Večina umrlih za to boleznijo je starejših, ki imajo tudi katero od kroničnih bolezni.

NA PRIMARNI RAVNI SPREJETI UKREPI


Tudi za primer, da pride do večjega obsega okužb, so načrti za spremenjene ukrepe na naši primarni ravni pripravljeni, saj se postopki bistveno ne razlikujejo od podobnih situacij v preteklosti (ošpice, SARS). Večja težava bodo v tem primeru verjetno kapacitete v bolnišnicah.


PODATKI TUDI NA SPLETNI STRANI


Spletno stran nazarskega zdravstvenega doma dopolnjujejo z vsemi potrebnimi navodili za paciente, čakali so na zadnja navodila s strani NIJZ in ministrstva, ki so bila znana šele po petkovem sestanku, je še dodala Herzogova in nadaljevala: »Pomembno je, da kot ustanova podamo točna navodila, poleg splošnih o zaščitnih ravnanjih. Zadovoljni smo, da za enkrat pri nas pacienta, ki bi klical zaradi suma na okužbo s koronavirusom, še ni bilo. Upam, da čim dlje ostane tako.« V


CERKVAH BREZ BLAGOSLOVLJENE VODE


Glede na trenutno situacijo je navodila duhovnikom in vernikom dala tudi Slovenska škofovska konferenca. V cerkvah in pri bogoslužju se upoštevajo naslednja navodila: Duhovniki naj izpraznijo kropilnike z blagoslovljeno vodo ob vhodu v cerkev. Verniki naj se pri vstopu v cerkev pokrižajo in pokleknejo, kar nadomesti pokrižanje z blagoslovljeno vodo. Pri pozdravu miru duhovnik in verniki opustijo stisk roke. Vernike prosijo, da obhajilo spoštljivo prejemajo samo na roko.


 


razkuzevanje-roke-300px


 


NAKUPOVANJE NA ZALOGO


Zaradi koronavirusa se je povečala prodaja razkužil in mask, te dni jih v Sloveniji praktično ni dobiti ne v lekarnah ne v drogerijah, nove dobave so takoj razprodane. Tudi živilske trgovine so bolj oblegane, ljudje si delajo zalogo hrane, predvsem trajnih izdelkov, čeprav trgovci zagotavljajo, da ni skrbi, da bi police v trgovinah ostale prazne. V njihovih skladiščih imajo dovolj zalog za nekaj časa. Izbruh virusa močno vpliva na gospodarstvo, predvsem to čutijo v državah, povezanih s Kitajsko, največji vpliv pa bo imel na turizem in promet. Čas kroženja raznih virusov, tudi koronavirusa bo minil s toplejšim vremenom. Ves čas je predvsem pomembna higiena rok in kašlja, enako kot pri sezonski gripi, za katero vsako leto zboli veliko ljudi.
 KAKO SE OBVARUJEMO OKUŽBE

Pri preprečevanju okužbe z virusom SARS-CoV-2 je tako kot pri drugih nalezljivih bolezni, ki povzročajo okužbe dihal, priporočljivo upoštevati naslednje vsakodnevne preventivne ukrepe: izogibamo se tesnim stikom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni. Ne dotikamo se oči, nosu in ust. V primeru, da zbolimo, ostanemo doma. Upoštevamo pravila higiene kašlja. Redno si umivamo roke z milom in vodo. V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.

 


MASK IN RAZKUŽIL V LEKARNI MOZIRJE NI


Iz Lekarne Mozirje je direktorica Rosita Aubreht, mag. farm., sporočila sledeče: »Mask in razkužil trenutno ni na zalogi, pričakujemo pošiljko konec tega ali na začetku prihodnjega tedna. Nekateri dobavitelji so prilagodili svojo proizvodnjo, zato mislim, da bodo razkužila v zmernih količinah dobavljiva in tudi razpoložljiva za prodajo. Obiskovalci lekarn so večinoma seznanjeni, da teh izdelkov ni na zalogi. Nekateri vprašajo po njih le bolj informativno. Opažamo, da ljudje za primer, da bi zboleli, nabavljajo zdravila za znižanje temperature, saj je zdravljenje v primeru okužbe simptomatsko. Pomanjkanja zdravil ni zaznati, manjkajo le določene oblike posameznih zdravil, na voljo pa imamo nadomestna zdravila. V poslovnih prostorih smo izobesili obvestila za bolnike, kako ravnati v primeru okužbe z novim koronavirusom, ki sta jih pripravila NIJZ in Lekarniška zbornica Slovenije. Kako bomo reševali delo v lekarni v primeru večjega števila obolelih, tudi zaposlenih, se bomo dogovorili, če bo do takšnega dogodka prišlo.«


 Preberi več


logo-white-neg

Savinjske novice d.o.o.

Savinjska cesta 4, 3331 Nazarje, T: 03 839 07 90, splet@savinjske.com