banner-728-90
Oglas
menu
Osebni arhiv  Osebni arhiv

Luka Marolt ustvarja unikatne izdelke iz betona


Štefka Sem, 23.5.2020 10:41:00

Mozirjan Luka Marolt si je letos našel nov hobi. Ustvarja uporabne in okrasne izdelke iz betona. Ker so zelo drugačni od tistih, ki jih iz betona najdemo na našem trgu, upa, da bo njegov hobi počasi prerasel v posel.


 


ZAČEL S ČRKAMI IN POSODAMI


Prve izdelke je naredil januarja. To so bile različne črke in posode. Za vsakega si naredi kalup, vanj vlije beton in pusti, da se posuši. Nato pride na vrsto brušenje in končni produkt je tu. Vsak je unikaten. Naredil je že razne črke, posode, pepelnike, podstavke, zelo rad dela ure, ki so vkomponirane v betonsko osnovo. Največji izdelek je bila miza.


 


IZDELKI Z UPORABNO VREDNOSTJO


Všeč so mu izdelki, ki imajo industrijski videz z dodatki jekla. Takšnih, kot jih naredi on, na slovenskem trgu skoraj ni. Vse je uporabno, idej pa ima še veliko. Med temi so stojalo za nože, hišna številka in betonska ura s premerom enega metra. V tej začetni fazi raziskuje trg z željo, da bi hobi nekoč postal pravi posel.


 


ZELO POMEMBEN KALUP


Pri mešanju betona je Marolt pozoren na njegovo sestavo. Dodaja mu steklena vlakna, da je končni produkt ojačan. Potrebni so še razni dodatki za večjo čvrstost. Pigmenta ne dodaja, ker mu je všeč surov videz. Izdelava posameznega izdelka brez sušenja traja različno dolgo. Pri črkah je največ časa porabil za pripravo čim boljšega kalupa, da je končna obdelava čim krajša. Vse skupaj je za en izdelek trajalo deset ur. Kalupe naredi iz silikona, za večje izdelke iz ivernih plošč.


 


ZADOVOLJEN S PRVIMI PRODUKTI


Že od konca osnovne šole najprej je iskal dejavnost, ki bi zaposlila njegovo ustvarjalno plat. Začel je z risanjem na papir, nato je slikal na platno. Razmišljal je o ustvarjanju iz lesa, a je strošek nakupa strojev prevelik, potreboval bi tudi večji prostor, ponudba teh izdelkov pa je na trgu velika. Zato je misel na obdelovanje lesa opustil in poskusil z betonom. Že prvi izdelek mu je bil zelo všeč, zato verjame, da bo v njegovi delavnici nastalo še veliko lepih in uporabnih predmetov.


 


DRUŽINA, ŠOLA IN SLUŽBA


Luka je po poklicu strojni tehnik, strojništvo študira izredno, dela kot merilec. Včasih je rad smučal in se ukvarjal s fitnesom, sedaj je njegova prioriteta družina, šola in služba ter ustvarjanje izdelkov iz betona. S partnerko Tamaro imata štiriletno hčerko Juno in čas, preživet z njima, mu veliko pomeni. Kljub temu da je imel med karanteno veliko časa za delo, je imel težave z dobavo materiala. Najraje dela, kadar je razpoložen, kajti takrat nastanejo najboljši izdelki.


 

Savinjske novice
Oglas
Savinjske novice
Oglas


logo-white-neg

Savinjske novice d.o.o.

Šmihelska cesta 2, 3330 Mozirje, T: 03 839 07 90, splet@savinjske.com