banner-728-90
Oglas
menu
Govc-Vršnik  Govc-Vršnik

Vse informacije o turističnih bonih


Nastasja Kotnik, 21.5.2020 11:52:00

Slovenskemu turizmu, ki ga je močno prizadela epidemija novega koronavirusa, bo država pomagala s t.i. turističnimi boni. Uporaba turističnih bonov naj bi spodbudila domače turiste k preživljanju letošnjih počitnic in dopustov v Sloveniji. S tem bi pomagali pokriti izpad prihodkov turističnim obratom, ki pa bodo ne glede na ta ukrep, izpad turistične sezone verjetno močno občutili. Prav tako je vlada za delavce, ki so zaposleni v turizmu in gostinstvu za en mesec podaljšala ukrep povračila nadomestila čakanja na delo.

BONE BODO PREJELI VSI PREBIVALCI REPUBLIKE SLOVENIJE

Omenjeni turistični boni so vključeni v tretji paket protikoronskih ukrepov in bodo državo stali 365 milijonov evrov. Uporaba turističnih bonov bo mogoča od 1. junija do konca leta, torej 31. decembra. Prejeli jih bodo vsi prebivalci Republike Slovenije. Pri tem bodo polnoletni prejeli turistične bone v vrednosti 200 evrov. Mladoletni prebivalci Republike Slovenije bodo prejeli turistične bone v vrednosti 50 evrov. Turistične bone bo mogoče potrošiti za plačilo nočitve oz. nočitve z zajtrkom v hotelih, apartmajih, kampih, na turističnih kmetijah in v podobnih nastanitvenih obratih. Minister Počivalšek pa ob tem pričakuje, da bodo dopustniki za storitve, ki jih na izbrani lokaciji ne bodo mogli plačati z bonom, porabili dodatnih 172 milijonov evrov. Na vprašanje, ali bodo morali ljudje v primeru polpenziona strošek večerje pokriti sami, pa je minister odgovoril, da bodo morali turisti kosilo in večerjo bodo morali plačati iz svojega žepa.

TURISTIČNI BONI BODO PRENOSLJIVI MED DRUŽINSKIMI ČLANI

Po zadnjih informacijah bodo turistični boni prenosljivi v krogu družine. Turističnih bonov ne boste prejeli v fizični obliki, ampak bo Finančna uprava Republike Slovenije podatke pridobil iz registra nastanitvenih obratov. Tako bo na primer štiričlanska družina prejela “pomoč” v obliki 500 evrov vrednega bona. Matej Lahovnik, vodja vladne svetovalne skupine pravi, da bodo prenosljivost bonov pravno-formalno še uredili. Po njegovih besedah pa bo načeloma to pomenilo, da bodo stari starši bone lahko na primer podarili vnukom. “Ta bon je namenjen tistim ponudnikom storitev, ki ponujajo nočitve. Ideja je, da prebivalci Slovenije preživijo vsaj dva dneva na neki destinaciji v Sloveniji. Želimo namreč spodbuditi domače goste, da potem tam tudi kaj dodatno potrošijo in na ta način pomagajo slovenskemu turizmu,” je še povedal Lahovnik.

CELOTNO VREDNOST BONA BO POTREBNO IZKORISTITI NAENKRAT

Uveljavljanje bona bo mogoče z davčno številko pri izbranem turističnem ponudniku. Po unovčitvi bo Finančna uprava Republike Slovenije vrednost turističnega bona povrnila ponudniku storitve v osmih dneh. Turistični bon boste lahko izkoristili pri enem ponudniku v celoti. Koriščenje v dveh hotelih oziroma pri dveh ponudnikih turističnih storitev ne bo možno. Turistične bone bo možno unovčiti pri vseh ponudnikih, ki ponujajo prenočitve, od turističnih kmetij, kampov do hostlov (v kolikor bodo odprti) in hotelov. Matej Lahovnik pričakuje, da bodo prebivalci potrošili vsaj polovico vseh bonov in tako ustvarili pet milijonov nočitev.

MOŽNE TUDI REZERVACIJE PREK BOOKINGA IN AIRBNB

Uporabniki se boste lahko posluževali tudi rezervacij preko platform, kot sta Booking in Airbnb. Bo pa storitev treba plačati z bonom neposredno pri ponudniku, kjer ga boste koristili. Rezervacija bo torej možna kjerkoli.

SLOVENIJA LANI ZABELEŽILA ŠESTO ZAPOREDNO REKORDNO LETO

Slovenskemu turizmu je šlo do izbruha epidemije zelo dobro. Lani je država zabeležila šesto zaporedno rekordno turistično leto. V nastanitvenih obratih so našteli 6,2 milijona turistov, ki so ustvarili 15,8 milijona prenočitev. Število vseh turistov je poraslo za pet odstotkov, število njihovih prenočitev pa za 0,6 odstotka, kažejo statistični podatki. Tuji turisti – teh je bilo 4,7 milijona – so lani predstavljali 75 odstotkov vseh turistov v Sloveniji. Njihovih prenočitev je bilo 11,4 milijona, kar pomeni nekaj več kot 72-odstotni delež vseh turističnih prenočitev. Brez njih čakajo slovenski turizem težki časi.

Savinjske novice
Oglas
Savinjske novice
Oglas


logo-white-neg

Savinjske novice d.o.o.

Šmihelska cesta 2, 3330 Mozirje, T: 03 839 07 90, splet@savinjske.com