banner-728-90
Oglas
menu
Freepik  Freepik

Tretji svetovni dan čebel s sloganom ”Angažiraj se za čebele”


Nastasja Kotnik, 20.5.2020 11:21:00

Na današnji dan, 20. maja 2020, Slovenija in z njo ves svet obeležuje tretji svetovni dan čebel. Le-tega je Generalna skupščina OZN razglasila 20. decembra 2017. Glavni namen svetovnega dne čebel je ozaveščanje svetovne javnosti o pomenu čebel in ostalih opraševalcev za človeštvo. Organizacija ZN za hrano in kmetijstvo ob letošnjem svetovnem dnevu čebel apelira na vsakega izmed nas s sloganom ”Angažiraj se za čebele”.


Kako se lahko vsak posameznik angažira za čebele?


- Na balkonih, terasah in vrtovih v okrasne namene posadimo medovite rastline (rman, koper, pelin, šipek, rožmarin, boreč, kamilica, kumara, buča, ajda, forzicija, sončnice itd.)
- Doma na balkonu, terasi ali vrtu postavimo gnezdilnico za čebele – lahko jo naredimo sami ali pa jo kupimo.
- Ohranimo cvetoče travnike z večjo pestrostjo rastlin in na travnike sejemo medovite rastline. Cvetoče travnike raje samo občudujemo in ne trgamo rastlin, prepustimo jih čebelji paši.
- Izogibamo se košnji v času največjega razcveta rastlin in kosimo travo v večernih urah.
- Čebelarjem pomagamo s tem, da jim omogočimo začasno ali trajno namestitev čebel na kmetijskih površinah. Čebele bodo tako imele ustrezno pašo, naše rastline pa bodo oprašene in bodo tako bogatejše obrodile sadove.
- Če že škropimo, potem je najbolje, da uporabljamo čebelam neškodljive pesticide in škropimo v brezvetrnem vremenu zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, ko se čebele umaknejo v panje.
- Ozaveščamo otroke in mladostnike o pomenu čebel.
- Kupujemo med in druge čebelje pridelke pri lokalnem čebelarju. Moralno podpiramo čebelarje in se udeležujemo dogodkov v podporo skrbi za čebele.


Zaradi epidemije novega koronavirusa bo letošnja tretja mednarodna obeležitev pod naslovom »Bee Engaged« (Angažiraj se za čebele) potekala virtualno. Organizacija ZN za hrano in kmetijstvo želi z dogodkom opozoriti na pomen angažiranosti in dejanj tako držav, organizacij, raziskovalnih in izobraževalnih institucij, civilne družbe, zasebnega sektorja, kmetov in čebelarjev, kot tudi vsakega posameznika, za ohranjanje čebel in drugih opraševalcev. Med sodelujočimi bo med drugim udeležence nagovorila tudi slovenska ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec. V Sloveniji bo obeležitev svetovnega dne čebel, potekala trenutnim razmeram primerno, sicer pa v organizaciji Čebelarske zveze Slovenije, sodelovalo bo tudi Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.


 

Savinjske novice
Oglas
Savinjske novice
Oglas


logo-white-neg

Savinjske novice d.o.o.

Šmihelska cesta 2, 3330 Mozirje, T: 03 839 07 90, splet@savinjske.com