banner-728-90
Oglas
menu
JF  JF

Jure Funtek iz Podvolovljeka v karanteni na Novi Zelandiji


Tatiana Golob, 20.5.2020 10:28:00

Jure Funtek iz Podvolovljeka in njegovo dekle Nika Paternost iz Cerknice sta kot mlada popotnika Slovenijo zapustila lanskega decembra predvidoma za približno leto dni. Pridobila sta si delovno-počitniško (working-holiday) vizo za Avstralijo. Pred tem sta se ustavila na Baliju. V Avstraliji sta nato delala dva meseca. Ravno v času razglasitve popolnega zaprtja mej zaradi pandemije novega koronavirusa pa sta bila na počitnicah na Novi Zelandiji.


- Bali, Avstralija, Nova Zelandija in vmes se potovalni plan obrne na glavo … Najbolje, da začnemo kar na domačih tleh in na začetku. Kako sta se odločila za potovanje v deželo tam spodaj, kot jo nekateri imenujejo?


Že dolgo časa sem si želel obiskati ta konec sveta. Po končanem študiju sva se z Niko odločila, da je pravi čas za to avanturo. Nika si je lahko vzela leto dni premora pri študiju in tako je obema odgovarjal čas odhoda. Pred odhodom sva zbrala vse potrebne informacije za pridobitev »working-holiday« vize v Avstraliji in prav tako na Novi Zelandiji. Vizo za Novo Zelandijo je sicer lažje pridobiti, saj je na točno določen dan na voljo sto viz po sistemu, kdor se prej prijavi, jo prej dobi. Ker so novozelandske vize že vse pošle, sva se odločila za pridobitev avstralske. Zanjo je potreben precej daljši postopek. Zbrati je treba veliko dokumentacije, zahtevan je certifikat znanja angleškega jezika … Ampak vizo sva oba dobila.


- In tako sta se odpravila na pot proti Avstraliji …


Tako je. Slovenijo sva zapustila v začetku decembra 2019. Najprej naju je pot zanesla na Bali, kjer sva raziskovala otok in se posvetila najini strasti – surfanju. Pred božičnimi prazniki sva se odpravila do Melbourna. Po novem letu sva začela delati na farmi. Gre za edino farmo v Avstraliji, ki ne uporablja pesticidov za gojenje borovnic. Odločila sva se, da ostaneva tam dva meseca in nato obiščeva Novo Zelandijo in si jo tako ogledava v poletnem času.


- Vama je pandemija novega koronavirusa takoj na začetku pokvarila načrte?


Torej, prvotni plan je bil, da na Novi Zelandiji preživiva dober mesec in raziščeva samo južni otok, ki je precej večji in s čudovito pokrajino res vredno ogleda. Nato sva se želela vrniti v Avstralijo in tam dokončati sezono obiranja borovnic. Viza nama dovoljuje, da lahko v Avstraliji načeloma ostaneva do decembra 2020, obstaja tudi možnosti podaljšanja bivanja. Vendar si dolgoročnih planov nisva zastavila. V »backpackerskem« življenju (potovanje z nahrbtnikom) se po navadi vsi načrti za prihodnost obrnejo na glavo, zato je najbolje slediti toku dogajanja, kar zagotovo predstavlja več vznemirjenja.


- To se vama je na Novi Zelandiji tudi dejansko dokazalo. Stvari so se obrnile povsem drugače.


Res je. Moja sestra Petra že več kot leto dni živi tukaj, na Novi Zelandiji. Prav tako z working holiday vizo. Njen načrt je bil, da se v začetku aprila oglasi pri nama v Avstraliji, nato bi se vrnila domov. Vendar so se naši načrti zaradi koronavirusa popolnoma spremenili.


 


Nadaljevanje intervjuja preberite v tiskani izdaji Savinjskih novic, ki izide v petek, 22. maja.


 

Savinjske novice
Oglas
Savinjske novice
Oglas


logo-white-neg

Savinjske novice d.o.o.

Šmihelska cesta 2, 3330 Mozirje, T: 03 839 07 90, splet@savinjske.com