banner-728-90
Oglas
menu
Irena Jakuš  Irena Jakuš

Vsa semena in sadike so našli nove lastnike na izmenjevalnici


Štefka Sem, 20.5.2020 8:52:00

V Lačji vasi se je na zasebnem piknik prostoru Zadrečki gaj ob Hotelu Natura odvijala spomladanska menjava semen, sadik in zelišč, ki so jo organizirali v Zavodu Stanislava. Na prijetnem kraju, ki je nudil dovolj prostora za varno izmenjavo semen, se je zbralo kar nekaj obiskovalcev skoraj iz cele doline. Ponudba je bila bogata, vse prineseno pa je našlo nove lastnike.


POMEN SAMOOSKRBE


Čas sajenja je pokazal, da se ljudje vse bolj zavedamo, kako pomembna je samooskrba. Vse večji interes za vrtičkanje se kaže tudi zaradi izbruha novega koronavirusa, ki je v ljudeh prebudil skrb za lastno pridelano hrano. Vrtovi ob domovih postajajo zato vse bolj bogati z raznolikostjo pridelkov. To se je izkazalo tudi pri menjavi semen, sadik, zelišč in rož, je povedala pobudnica izmenjevalnice Zdenka Zakrajšek z Zavoda Stanislava. Na izmenjevalnico so vrtičkarji in gospodinje prinesli domača semena, nekatera tudi zelo starih vrst, fižola, solate, paradižnika in druge zelenjave ter sadike različne zelenjave, zelišč in rož.


KOPRIVA V KUHINJI


Ker v zavodu v času, ko se ne družimo, skrbijo, da člane in druge zainteresirane preko elektronske pošte in socialnih medijev obveščajo o zanimivih temah posameznega meseca, so v maju predstavili pomen kopriv. Le-te so dosegljive povsod, čaj iz poparkov kopriv pa je zelo zdravilen. Koprive so uporabne tudi v kuhinji namesto špinače, je iz kopriv možno nadrediti namaze in okusne juhe. Udeleženci so si z veseljem izmenjali informacije in recepte. Poleg kopriv je debata tekla tudi o janežu.


IZMENJAVA BO STALNICA


V času sajenja je pogovor med udeleženci tekel tudi o domači pridelavi, o tem, kako doma iz raznih rastlin izdelati pripravke za zaščito rastlin, za boljšo rast. Beseda je tekla o pridelavi zelenjave in skrbi za rože. Dovolj velik zunanji prostor je namreč omogočal, da so si varno izmenjali tudi nasvete, ne le semena. Lansko jesen so podobno izmenjevalnico organizirali pred Zavodom Stanislava v Gornjem Gradu, zaradi prijetnega prostora, odmaknjenega od ceste, pa bo odslej izmenjevalnica tradicionalno vsako pomlad in jesen organizirana v Lačji vasi.


 

Savinjske novice
Oglas
Savinjske novice
Oglas


logo-white-neg

Savinjske novice d.o.o.

Šmihelska cesta 2, 3330 Mozirje, T: 03 839 07 90, splet@savinjske.com