banner-728-90
Oglas
menu
Izvir je lepo urejen in dostopen ter ustrezno označen.(Foto: Igor Solar)  Izvir je lepo urejen in dostopen ter ustrezno označen.(Foto: Igor Solar)

Izvir kisle vode - eden od biserov pod Olševo


Roman Mežnar, 16.5.2020 18:32:00

Eden izmed biserov ob znameniti solčavski panoramski cesti je izvir kisle vode. Na mineralni izvir izpod Olševe so domačini ponosni, saj naj bi imel zdravilne učinke. Danes velja za znamenitost, ki je razglašena za naravni spomenik in je kot taka objekt naravne dediščine.


KLEMENČA KISLA VODA


Solčavsko je turistična destinacija, ki se ponaša z izredno bogato kulturno, etnološko in naravno dediščino. Privlačno doživetje in aktivnost na tem območju ponuja panoramska cesta, ki omogoča dostop do številnih točk iz nabora omenjene dediščine. Ena izmed teh je izvir železne kisle vode, ki ga imenujejo tudi Klemenča kisla voda ter Krofičeva kisla voda.


NA MEJI MED SAVINJSKIMI ALPAMI IN KARAVANKAMI


Slovenija je bogata s številnimi vodnimi izviri. Med njimi je kar precej takih, v katerih najdemo vodo, bogato z železom, vendar nikjer takšne, kakršna izvira pod Olševo. Izvir se nahaja blizu kmetije Klemenšek, 50 metrov pod panoramsko cesto, v eni izmed grap. Nastal je ob tektonskem prelomu, ki ločuje Savinjske Alpe od Karavank.


UREJEN, DOSTOPEN IN OZNAČEN


Prvotno zajetje je bilo izdelano pred 100 do 150 leti, in sicer na mestu izvira. Izgradnja ceste je ogrozila izvir, zato je bilo zajetje rekonstruirano. Izvir je zahvaljujoč društvu Panorama lepo urejen in dostopen ter ustrezno označen. Od parkirišča vodi široka pot, ki se spušča skozi gozd in po nekaj minutah pripelje do izvira, ob katerem se nahaja tabla s podatki. Na stojalih ob izviru so pritrjene lesene zajemalke za pokušino. Ob izviru teče drug potoček, ki izvira višje.


ZDRAVILNI UČINKI KISLE VODE


V okolici izvira so tla rdečkasto obarvana. To pomeni, da je voda bogata z železom, vsebuje tudi veliko magnezija in kalcija. Voda je pitna, ima značilen kisel okus, zaradi velike vsebnosti železa naj bi zdravila simptome pomanjkanja tega elementa. Sloviti zdravnik iz srednjega veka Paracelsus je v 16. stoletju opisal zdravljenje slabokrvnosti s pitjem železovih mineralnih vod.


MINERALNA KISLICA TUDI PO MEDNARODNI KLASIFIKACIJI


Na pobudo Raziskovalne skupnosti Občine Mozirje je zdravnik in balneolog dr. Janez Kraševec leta 1981 naredil analizo vode iz tega izvira in prišel do ugotovitve, da jo vsebnost mineralov uvršča v mineralno kislico tudi po mednarodni klasifikaciji. Tej uvrstitvi pritrjuje tudi mnenje Centra za razvoj in znanstveno raziskovanje mineralnih vod: »Voda iz vrelca pod Olševo je povsem specifična železova mineralna voda, tipa kalcij-magnezij-hidrogen-karbonat, ki je v Sloveniji še nismo zasledili … Lahko jo označimo kot »železovo kislico«.«


KORISTNA KOLIČINA DO 1,5 LITRA NA DAN


V društvu Panorama na podlagi izkušenj z nekaterimi tujimi mineralnimi vodami ugotavljajo, da bi bilo koristno pitje kisle vode tri- do petkrat dnevno po 3 do 4 decilitre, oziroma liter in pol ob primerni, zdravi, biološko neoporečni in z beljakovinami bogati hrani.Savinjske novice
Oglas
Savinjske novice
Oglas


logo-white-neg

Savinjske novice d.o.o.

Šmihelska cesta 2, 3330 Mozirje, T: 03 839 07 90, splet@savinjske.com