banner-728-90
Oglas
menu
Cepljenje je najbolj učinkovit ukrep za zaščito. (Foto: Freepik.com)  Cepljenje je najbolj učinkovit ukrep za zaščito. (Foto: Freepik.com)

Sezona klopov se je začela, za cepljenje še ni prepozno


Štefka Sem, 16.5.2020 9:08:00

Pomlad je čas, ko ljudje spet pogosteje zaidemo v gozdove, kjer pa na nas prežijo klopi. Slovenija sodi med najbolj ogrožena območja v Evropi zaradi okuženosti klopov z virusom klopnega meningoencefalitisa. Vbod klopa je nevaren za človeka, saj lahko prenaša več bolezni, pri nas predvsem klopni meningoencefalitis in lymsko boreliozo.


KLOPNI MENIGOENCEFALITIS V DVEH FAZAH


Klopni menigoencefalitis je virusna bolezen osrednjega živčevja, ki se prenaša z vbodom okuženega klopa. Bolezen običajno poteka v dveh fazah, in sicer se prva faza bolezni začne sedem do štirinajst dni po vbodu klopa in poteka podobno kot pri gripi: utrujenost, slabo počutje, bolečine v mišicah, vročina, glavobol. Pri večini bolnikov po prostem intervalu (nekaj dni do tri tedne) sledi druga faza bolezni z visoko temperaturo, močnim glavobolom, slabostjo in bruhanjem, lahko celo z nezavestjo ali smrtjo. Na mestu vboda klopa pri klopnem meningoencefalitisu praviloma ni opaznih sprememb na koži.


CEPLJENJE NAJBOLJ UČINKOVIT UKREP ZA ZAŠČITO


Bolezen lahko pusti trajne posledice, kot so glavoboli, zmanjšana delovna sposobnost, zmanjšana sposobnost koncentracije, pareze (omrtvelost) pa tudi ohromelost. Klopni meningoencefalitis je lahko tudi smrtna bolezen, za njenimi posledicami umreta eden do dva odstotka odraslih bolnikov. Najbolj učinkovit ukrep za zaščito pred to boleznijo je cepljenje. Priporočljivo je, da se cepljenje s prvima dvema odmerkoma opravi v zimskih mesecih z enomesečnim razmikom, da se vzpostavi zaščita pred boleznijo še pred aktivnostjo klopov.


NAROČANJE NA CEPLJENJE PRI OSEBNIH ZDRAVNIKIH ALI V NAZARJAH 


Tudi v tem času za cepljenje še ni prepozno, saj so klopi aktivni do pozne jeseni in je prva dva odmerka možno še vedno prejeti pred poletjem. Občani se lahko naročijo na cepljenje pri svojih osebnih zdravnikih ali v cepilni ambulanti v zdravstveni postaji v Nazarjah.


Savinjske novice
Oglas
Savinjske novice
Oglas


logo-white-neg

Savinjske novice d.o.o.

Šmihelska cesta 2, 3330 Mozirje, T: 03 839 07 90, splet@savinjske.com