banner-728-90
Oglas
menu
Fotografija je simbolična. (Foto: Freepik.com)  Fotografija je simbolična. (Foto: Freepik.com)

Brezposelnost v Zgornji Savinjski aprila zrasla za 14 odstotkov


Marija Lebar, 12.5.2020 11:47:00

Zmanjšanje obsega poslovanja v gospodarskem sektorju zaradi pandemije novega koronavirusa je že v drugi polovici marca povzročilo rast brezposelnosti, v aprilu pa se je ta trend še okrepil. V Sloveniji je bilo tako v prejšnjem mesecu brezposelnih 88.648 oseb ali enajst tisoč več kot marca. Na območju Zgornje Savinjske doline je brezposelnost v enem mesecu narasla za skoraj 14 odstotkov.


V PRIMERJAVI Z LANI ČETRTINA VEČ BREZPOSELNIH


V velenjski območni službi Zavoda RS za zaposlovanje (ZRSZ) so konec aprila beležili 5.719 brezposelnih oseb, kar je bilo 624 oseb ali 12 odstotkov več kot konec marca, medtem ko se je v Sloveniji v tem obdobju brezposelnost zvišala za slabih 14 odstotkov. Če pogledamo še primerjavo z lanskim aprilom, je bilo na seznamu območne službe ZRSZ konec aprila 25 odstotkov več brezposelnih.


RAST BREZPOSLENOSTI V ZGORNJI SAVINJSKI NA RAVNI REPUBLIŠKEGA POVPREČJA


Na Uradu za delo Mozirje, ki pokriva območje Zgornje Savinjske doline, so bile konec letošnjega aprila v evidenci brezposelnih prijavljene 603 osebe ali 5,2 odstotka več kot pred letom dni. Glede na mesec marec 2020 se je v aprilu povečala brezposelnost tudi na tem uradu, in sicer za 13,6 odstotka.


PROSTA DELOVNA MESTA ŠE VEDNO SO


V obdobju od januarja do aprila so delodajalci območni službi v Velenju sporočili 1.667 prostih delovnih mest, od tega na mozirskem uradu za delo 116. Podatki za prve štiri letošnje mesece kažejo, da so delodajalci v Zgornji Savinjski dolini največ povpraševali po voznikih tovornjakov, poklicih v zdravstvu, gostinstvu in turizmu, predelovalnih dejavnostih in po gradbenikih.


STROKOVNA PODPORA BREZPOSELNIM OSEBAM


Na velenjski območni enoti ZRSZ priporočajo, da si brezposelne osebe čim prej začnejo iskati primerno zaposlitev. Poleg denarnega nadomestila jim na zavodu nudijo strokovno svetovanje in različne oblike aktivne politike zaposlovanja oziroma izobraževanj in usposabljanja za izboljšanje kompetenc ter boljšo konkurenčnost na trgu dela.


 

Savinjske novice
Oglas
Savinjske novice
Oglas


logo-white-neg

Savinjske novice d.o.o.

Šmihelska cesta 2, 3330 Mozirje, T: 03 839 07 90, splet@savinjske.com