banner-728-90
Oglas
menu
Pri ponovnem zagonu javnega potniškega prometa je bilo potnikov zelo malo. (Foto: Barbara Rozoničnik)  Pri ponovnem zagonu javnega potniškega prometa je bilo potnikov zelo malo. (Foto: Barbara Rozoničnik)

Po skoraj dveh mesecih spet stekel javni avtobusni promet


Barbara Rozoničnik, 12.5.2020 10:15:00

V Sloveniji je ponovno stekel javni avtobusni promet, ki je bil zaradi ukrepov za preprečevanje okužbe z novim koronavirusom ustavljen 16. marca. Potniki morajo sedaj upoštevati več zaščitnih ukrepov, med drugim si morajo ob vstopu v vozilo razkužiti roke, nositi zaščitno masko, vstopajo pa lahko le pri zadnjih vratih.

PO OBIČAJNEM VOZNEM REDU, A V SKLADU Z NAVODILI NIJZ

Tako medkrajevni kot mestni javni potniški promet je ponovno stekel po običajnem voznem redu. Kot so povedali v podjetjih Nomago in Avtoprevozništvo Šamu-turs, ki pokrivata prevoze v Zgornji Savinjski dolini, so vsa vozila urejena v skladu z navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in ostalih pristojnih inštitucij.

OBVEZNO: ZAŠČITNE MASKE, RAZKUŽEVANJE ROK, VARNOSTNA RAZDALJA

Vozila so urejena na način, ki minimizira stik med potniki in voznikom. Vstop in izstop potnikov poteka samo skozi zadnja vrata, kjer je nameščeno razkužilo za roke. Na postaji najprej potniki izstopijo in pri tem upoštevajo priporočeno medsebojno razdaljo. Nato potniki vstopijo, ves čas vožnje morajo uporabljati zaščitno masko, pred vstopom v vozilo si morajo razkužiti roke, v vozilu morajo vzdrževati zadostno medsebojno razdaljo. Po opravljeni vožnji je potrebno avtobus razkužiti in prezračiti. V vseh vozilih so nameščena jasna navodila za potnike.

ZA ZAČETEK ZELO MALO POTNIKOV

Kot so povedali v Avtoprevozništvu Šamu-turs, je bilo v začetku tedna po ponovnem zagonu javnega potniškega prometa potnikov zelo malo, zato predpisane razdalje med njimi ni bilo težko vzdrževati, z nekaj negotovosti pa pričakujejo dan, ko se bodo v šolske klopi vrnili dijaki zaključnih letnikov srednjih šol. Dodajajo še, da so nekatera navodila o vzdrževanju varnostne razdalje in omejevanju stikov z voznikom neživljenjska in jih je v praksi zelo težko izvajati.

PRIPOROČEN NAKUP VOZOVNIC PREKO SPLETA

Javnega prevoza naj bi se posluževale samo zdrave osebe, ki ne kažejo akutne okužbe dihal. V družbi Nomago priporočajo, da potniki vozovnice kupijo preko spleta ali z uporabo mobilne aplikacije, sicer pa so ponovno odprta tudi vsa njihova prodajna mesta. Nakup vozovnic na avtobusih zaradi omejevanja stikov ni mogoč.

Terminskim vozovnicam, ki so jih potniki kupili pred zaustavitvijo javnega potniškega prometa, se je veljavnost podaljšala s sklepom vlade. Imetnikom mesečnih, polletnih in letnih vozovnic integriranega javnega potniškega prometa se bo njihova veljavnost podaljšala, in sicer najmanj za čas, ko javni linijski promet ni obratoval, imetnikom mesečnih vozovnic pa za najmanj število dni do konca veljavnosti marčevske vozovnice, ki je niso mogli koristiti.


 

Savinjske novice
Oglas
Savinjske novice
Oglas


logo-white-neg

Savinjske novice d.o.o.

Šmihelska cesta 2, 3330 Mozirje, T: 03 839 07 90, splet@savinjske.com