banner-728-90
Oglas
menu
Freepik.com  Freepik.com

V šolah in vrtcih priprave na ponovni začetek delovanja


Tatiana Golob, 11.5.2020 13:14:00

V tem tednu se vrtci in šole pripravljajo za ponovni začetek delovanja, ki naj bi steklo v ponedeljek, 18. maja. Končno odločitev glede odprtja šol bo v prihodnjih dneh sprejela vlada.


NAZAJ V VRTCE OTROCI, KI NIMAJO ZAGOTOVLJENEGA VARSTVA


Delo v vrtcih naj bi potekalo v manjših skupinah: v prvem starostnem obdobju naj bi bilo v skupini osem otrok, v drugem starostnem obdobju pa deset. Starši naj bi v tej fazi v vrtce pripeljejo samo tiste otroke, za katere ne morejo zagotoviti varstva doma. Če otrok ne bodo vključili v vrtec, bodo do konca maja oproščeni plačil.


STALNI VZGOJITELJI IN BREZ MEŠANJA SKUPIN


Vzgojiteljica v skupini mora biti stalna, vzgojitelji morajo med sabo vzdrževati razdaljo. Otroški ležalniki morajo biti postavljeni na največji možni razdalji, otroci iz različnih skupin se med seboj ne smejo mešati, odsvetovana je uporaba skupnih zunanjih igral. Otroci naj v vrtec ne bi prinašali igrač ali knjig od doma, v skupinah pa so lahko na voljo le pralne igrače. Čim več dejavnosti naj bi potekalo v večjih prostorih in na prostem.


V ŠOLSKE KLOPI ZNOVA UČENCI PRVE TRIADE IN DEVETOŠOLCI


Za prvo starostno skupino osnovnošolcev je predviden začetek pouka v ponedeljek, 18. maja, za devetošolce pa teden dni kasneje - 25. maja. Pouk za učence od 4. do 8. razreda bo še naprej potekal na daljavo, razen za učence, ki so neocenjeni, negativno ocenjeni ali imajo težave pri izvajanju pouka na daljavo. Te lahko šola po 25. maju povabi v šolske prostore za individualni pouk.


OSNOVNOŠOLCI GLEDE VRNITVE V ŠOLO NIMAJO IZBIRE


Ker je v Sloveniji osnovna šola obvezna, se otroci prve triade morajo vrniti v šolo. Iz vsakega razreda naj bi se oblikovale manjše skupine, po možnosti do deset učencev, največ pa petnajst. Zaposlenim in devetošolcem se izven matične učilnice priporoča uporaba zaščitnih mask, enako velja za dijake.


VNOVIČNI POUK TUDI V GLASBENIH ŠOLAH


Pouk se bo v ponedeljek začel tudi glasbenih šolah, a v obliki individualnega dela, skupinsko delo bo še vedno potekalo na daljavo. V šole se vračajo tudi dijaki zaključnih letnikov, ostali nadaljujejo z izobraževanjem na daljavo. Odpirajo se dijaški domovi, začelo se bo izobraževanje odraslih. Svoje predavalnice in laboratorije odpirajo tudi višje strokovne šole, ki študente lahko napotijo tudi na praktično izobraževanje.


 

Savinjske novice
Oglas
Savinjske novice
Oglas


logo-white-neg

Savinjske novice d.o.o.

Šmihelska cesta 2, 3330 Mozirje, T: 03 839 07 90, splet@savinjske.com