banner-728-90
Oglas
menu
Jure Prepadnik z mamo Olgo in ženo Branko. (Foto: Marija Šukalo)  Jure Prepadnik z mamo Olgo in ženo Branko. (Foto: Marija Šukalo)

Jure Prepadnik in njegove mojstrovine iz lesa


Marija Šukalo, 9.5.2020 11:10:00

Prstani, zapestnice, obeski za verižice, sklede vseh oblik … To je le del nabora predmetov iz lesa, ki jih ustvarja Jure Prepadnik iz Nazarij. Sinova Ian in Marcel se lahko pohvalita z mizico za šah, žena Branka z različnimi podstavki za pecivo in sadje, mami Olgi pa sta najbolj všeč obesek metulja in umetelno izdelan prstan. Prepadnikovi izdelki iz različnih vrst lesa so zelo primerni za rojstnodnevna in druga priložnostna darila.


PRIVZGOJENA LJUBEZEN DO LESA


Ljubezen do lesa mu je že v zgodnjem otroštvu privzgojil oče, ki je bil znan stilski mizar. Izdeloval je pohištvo, ki je našlo domovanje po številnih krajih takratne Jugoslavije. Ljubezen do lesa je botrovala tudi njegovi odločitvi o šolanju. V Škofji Loki se je izučil za mizarja. A še preden bi lahko stopil ob bok svojemu očetu, je ta umrl, Jure pa je doživel hudo prometno nesrečo, katere posledica je bila možganska krvavitev. Okrevanje po nesreči je bilo dolgotrajno, saj je zapadel v akutno psihozo in se zdravil v Vojniku. Pred nekaj leti si je ob padcu z motorjem poškodoval nogo in je sedaj invalidsko upokojen, za polovični delovni čas pa je zaposlen v enem od podjetij v Šaleški dolini.


VSAK KOS DOBI NOVO OBLIKO IN NOVO VREDNOST


Vsak kos lesa, ki pride v njegove roke, dobi novo obliko, novo vrednost. Postane predmet, oblikovan z ljubeznijo in predanostjo. Ko ga začne obdelovati, sledi naravnim zakonitostim lesa. »Iz vsakega kosa se da narediti nekaj, če le imaš pravo orodje. Slednjega ni nikoli preveč. Ko nabavim nek pripomoček za delo, že razmišljam o drugem, a vsega si pač ne morem privoščiti,« pravi Jure, ki najraje ustvarja ob glasbi. Ta ga pomirja in navdihuje, tu in tam pa tudi sam zaigra na orglice.


STAREJŠI SIN ŽE STOPA PO NJEGOVIH STOPINJAH


Svojega znanja ne skriva, ampak ga je pripravljen radodarno deliti. Razveseli se vsakega, ki ga zanimajo postopki obdelave lesa: »Oče mi je vedno govoril, da če znaš izdelovati veliko stvari, ni razloga, da tega ne bi pokazal, saj s tem svoje znanje in izkušnje prenašaš naprej.« Starejši sin že počasi stopa po njegovih stopinjah, poprime za dleto, sestavlja in lepi. Tako je nastala že prenekatera igrača, ki krasi polico v njegovi sobi.


POGREŠA SLUŽBO, A TUDI ČAS Z DRUŽINO JE DRAGOCEN


V času pogovora so bili Prepadnikovi zaradi epidemije novega koronavirusa doma. Jure je tako lahko več časa posvetil mami, ki ji peša zdravje. »Zdi se mi, da se je svet kar malo ustavil, a me to ne skrbi. Malo že pogrešam delo v službi, ki mi je izredno všeč, in sodelavce ter klepet z njimi. A tudi čas z otrokoma je zame zelo dragocen.«


 

Savinjske novice
Oglas
Savinjske novice
Oglas


logo-white-neg

Savinjske novice d.o.o.

Šmihelska cesta 2, 3330 Mozirje, T: 03 839 07 90, splet@savinjske.com