banner-728-90
Oglas
menu
Restavracija Jezero  Restavracija Jezero

Gostinci si želijo bolj življenjske ukrepe - kot jih imajo v Avstriji


Tatiana Golob, 7.5.2020 16:50:00

Anketa, ki so jo opravili v okviru Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS), je pokazala, da gostinci z velikimi težavami sledijo navodilom Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Tudi zato ostaja zaprta polovica gostinskih obratov, ki imajo terase ali letne vrtove. Sekcija za gostinstvo in turizem pri OZS zato poziva NIJZ, naj navodila za gostince pripravi po vzoru sosednje Avstrije.


NAGRADO ZA NAJBOLJ NEŽIVLJENJSKI UKREP PREJME …


Gostinci navajajo, da je med vsemi trenutno veljavnimi ukrepi najbolj neživljenjski ta, da lahko za isto mizo sedijo le člani istega gospodinjstva, med ostalimi gosti pa je treba zagotavljati razdaljo 1,5 metra. Gostinec namreč ne more ugotavljati identitete gostov in s tem pripadnosti istemu gospodinjstvu, prav tako pa ne more preprečiti, da se gosti iz različnih gospodinjstev ne bi približali na manj kot predpisano razdaljo.


LE KDO SI ŽELI V TEJ SITUACIJI PLAČEVATI ŠE KAZNI ZA PREKRŠKE


Pogost primer, kjer strežejo malice, je, da se delavci iz istega podjetja pripeljejo do gostinskega lokala v istem avtomobilu, potem pa bi morali sedeti meter in pol narazen. Podobno velja za prijatelje, poslovne partnerje ... To povzroča pri gostincih veliko negotovost, saj si nihče ne želi v tej krizni situaciji plačevati še kazni za prekrške.


V AVSTRIJI BREZ PAKIRANJA PRIBORA IN ČIŠČENJA SANITARIJ VSAKO URO


»Prepričani smo, da bi lahko še vedno varno opravljali svoje delo, če bi sprejeli ukrepe, kot jih ima sosednja Avstrija. V sekciji zato predlagamo, da naj bo en meter razdalje med mizami, hkrati pa naj bo dovoljeno za isto mizo sedeti tudi gostom, ki nimajo skupnega gospodinjstva. Prav tako v Avstriji ne predpisujejo ukrepov pakiranja pribora, čiščenja sanitarij vsako uro in drugih ukrepov, ki jih gostinci ne morejo zagotavljati, saj so odvisni od volje in discipline gostov,« pravi Blaž Cvar, predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS. 


15. MAJA NAJ SE ODPREJO TUDI GOSTINSKI OBRATI BREZ TERAS


Gostinci predlagajo, da se pribor, ki se očisti in razkuži, lahko podaja gostom, kot je to že uveljavljeno, čiščenje sanitarij pa naj se izvaja po potrebi in glede na število gostov. Predlagajo tudi, da se 15. maja odprejo tudi gostinski obrati, ki imajo samo notranje prostore, seveda pa morajo biti predpisani zaščitni ukrepi življenjski, da bodo izvedljivi v praksi in se jih gostinci ne bodo bali.


 

Savinjske novice
Oglas
Savinjske novice
Oglas


logo-white-neg

Savinjske novice d.o.o.

Šmihelska cesta 2, 3330 Mozirje, T: 03 839 07 90, splet@savinjske.com