banner-728-90
Oglas
menu
Fotografija je simbolična. (Foto: Freepik.com)  Fotografija je simbolična. (Foto: Freepik.com)

Izpoved 40-letne Zgornjesavinjčanke, okužene z novim koronavirusom


Barbara Rozoničnik, 3.5.2020 11:30:00

Novi koronavirus je prodrl v vse pore našega življenja, kajti vsi - bolj ali manj - občutimo razne ukrepe za preprečevanje širjenja bolezni, toda gledano iz perspektive celotne Zgornje Savinjske doline, smo jo za zdaj relativno »dobro odnesli«. Potrjeno je bilo skupno deset okužb v treh od skupno sedmih občin, in sicer šest na območju Občine Mozirje, tri na območju Občine Ljubno in ena v Nazarjah. Smrtnih primerov ni bilo.


RAZLIKA MED EPIDEMIJO OD DALEČ IN OD BLIZU


Toda eno je spremljati epidemijo skozi medije, ko imamo občutek, da se to dogaja nekje in nekomu, povsem drugačno izkušnjo pa so dobili tisti, ki so se okužili in zboleli ter šli skozi proces zdravljenja. Takšno izkušnjo je bila za bralce Savinjskih novic pripravljena deliti 40-letna Zgornjesavinjčanka, ki je sicer zaposlena v enem od večjih zgornjesavinjskih podjetij.


»KOT BI SEDEL SLON NA PLJUČIH«


Sredi marca, ko so v nekaterih podjetjih začeli z začasnim ustavljanjem proizvodnje, so se pri njej pojavili znaki prehlada. Sprva ni pomislila na okužbo z virusom covid-19, saj se je to zgodilo v času spomladanskih opravil, pri katerih jo je dobil rahel dež in prav temu je pripisovala prve bolezenske znake. Toda njeno zdravstveno stanje se je nato začelo slabšati, splošnemu slabemu počutju in bolečinam v sklepih se je pridružil hud kašelj, ki ga je spremljal močan pritisk v pljučih, ki ga je sogovornica opisala »kot bi ji sedel slon na pljučih«. Izgubila je okus in vonj, kar se pogosto zgodi pri okužbah z novim koronavirusom. Sprva rahlo povišana telesna temperatura je narasla in nato večkrat zanihala, kakor tudi splošno počutje. Osebni zdravnik ji je predpisal zdravila, a ker po več kot tednu dni bolezenski znaki niso pojenjali, jo je napotil na testiranje v Covid ambulanto v Velenju.


POTRDITEV OKUŽBE SPREJELA MIRNO, SKRBELO PA JO JE ZA DRUŽINSKE ČLANE


V Zdravstvenemu domu Velenje so jo najprej pregledali in nato opravili testiranje. Potrditev okužbe je sprejela mirno: »Bolj kot za lastno zdravje me je skrbelo, da okužbe ne bi prenesla na ostale družinske člane.« Zdravstveno osebje je po pozitivnem rezultatu testa z njo nemudoma vzpostavilo kontakt. Natančno so ji pojasnili možnosti prenosa in ukrepe, ki jim mora strogo upoštevati za preprečitev širjenja. Sogovorničini otroci si redno merijo telesno temperaturo, a znakov okužbe pri njih ni zaznati. V sosednji hiši živijo starši njenega moža, ki omejitev stikov prav tako dosledno upoštevajo in v času našega pogovora na daljavo ostajajo zdravi. Na testiranje je bil poklican tudi mož sogovornice, a na začudenje zdravniškega osebja test okužbe pri njem ni potrdil.


VELIKO MOŽNOSTI ZA OKUŽBO, VIRUS ŠE VZTRAJA


Ko je razmišljala, kje bi do okužbe lahko prišlo, enoznačnega odgovora ni mogla najti. Možnosti je bilo veliko, tudi pri obisku trgovine ali s prejeto pošto. V bližini njenega bivališča je bilo tudi nekaj potrjenih okužb. Po dveh tednih od prvega testiranja je bilo potrebno test ponoviti. Rezultat je bil pozitiven in je potrjeval prisotnost virusa v telesu, pri možu pa je bil ponovno negativen. Test bosta oba ponovila še v tretje, takrat se nadeja negativnega rezultata.


NJENA IZKUŠNJA V PODUK, DA BI LJUDJE DOSLEDNO UPOŠTEVALI PREVENTIVNE UKREPE


Več kot tri tedne trajajočo izolacijo in bolezen, ki se sedaj izraža v blažji obliki, spremljata negotovost in skrb. Čeprav je pozitivno naravnana in se s preizkušnjo pogumno sooča, že močno pogreša stike s prijatelji in sorodniki. Pogreša tudi službo, kjer se o poteku njene bolezni redno zanimajo in jo bodrijo. Sogovornici se je zdelo odgovorno, da o svojem zdravstvenem stanju seznani širšo okolico, da bodo ljudje še naprej dosledno upoštevali preventivne ukrepe.


 

Savinjske novice
Oglas
Savinjske novice
Oglas


logo-white-neg

Savinjske novice d.o.o.

Šmihelska cesta 2, 3330 Mozirje, T: 03 839 07 90, splet@savinjske.com