banner-728-90
Oglas
menu
Osebni arhiv  Osebni arhiv

Dea in Matej iz Berlina: »Počasi se vračamo v ustaljene življenjske tirnice«


Tatiana Golob, 22.4.2020 10:39:00

Dea Kaker Štrucl in Matej Štrucl skupaj s psičko Ebbo živita in delata v Berlinu. Matej je posebej za Savinjske novice strnil nekaj vtisov o življenju v Nemčiji v času epidemije novega koronavirusa in dodal nekaj zanimivih primerjav s Slovenijo.


ŽIVLJENJE V ŽIVAHNEM DELU MESTA


»Živimo v relativno hip predelu Berlina, imenovanem Kreuzberg. Tukaj je veliko zanimivih lokalov, barov, ki so ponavadi polni življenja, nama pa je lokacija posebej ljuba zaradi bližine parkov - živiva med parkoma Gleisdreieck in Victoria Park, oba sta od najinih vhodnih vrat oddaljena manj kot pet minut.


KO SE ŽIVLJENJE OBRNE NA GLAVO


V času novega koronavirusa se nama je življenje, kot veliki večini ljudi, obrnilo na glavo. Dea se je kot »freelancer« (nemška različica samozaposlenih) morala sprijazniti z odpovedjo večine projektov. Sam, kot redno zaposlen, sem bil po zaprtju naših trgovin (vodim več prodajaln z očali) primoran ostati doma.


ZAČETEK PANDEMIJE NEKJE DALEČ …


Začetek pandemije v Evropi sva spremljala iz relativne distance. Drugi teden v marcu smo namreč preživeli na počitnicah na Češkem. Proti koncu tedna so se v tamkajšnjih medijih začele pojavljati novice, da naj bi Češka zaprla meje, smučišče, kjer smo bili nastanjeni, pa je postajalo vsak dan bolj prazno. Ob povratku v Berlin je bilo jasno, da situacija tudi izven meja Italije postaja zelo resna.


... POTEM PA SESTAVNI DEL REALNOSTI


Po 15. marcu so dnevna javljanja inštituta Robert Koch postala bolj gledana kot vsak resničnosti šov, nestrpno smo pričakovali javljanja zvezne vlade v podobi Angele Merkel, ljubkovalno »mame Nemčije«. Tudi v našem podjetju Ace&Tate smo z 18. marcem, torej še pred uradnim odlokom zvezne vlade, zaprli vrata naših trgovin, čeravno to za nas kot optiko ni bilo predpisano. Zdravje zaposlenih je bilo nujno postaviti na prvo mesto in vodstvo se je odzvalo hitro in učinkovito.


KAKO OSMISLITI POVEČANO KOLIČINO RAZPOLOŽLJIVEGA ČASA


Tako se je za nas tudi praktično začela karantena. Ulice so se izpraznile, bari in restavracije zaprli, prav tako šole, vrtci in zunanja igrišča. Začetnemu šoku navkljub nam je dokaj hitro uspelo osmisliti povečano količino razpoložljivega časa. Neprebrane knjige, nedokončane serije, nepreizkušeni recepti, nikoli izpeljani projekti … Kar naenkrat smo imeli za vse dovolj časa. Peka kruha je postala dnevno opravilo, omara je polna domačih testenin, zmrzovalnik raznoraznih omak, štrukljev … Jasno nas je najbolj prizadelo pomanjkanje moke v trgovinah (ki je še danes ni v izobilju), toaletnega papirja pa nismo kupovali na zalogo.


KARANTENA JE LAHKO TUDI NEKAJ DOBREGA


Nedvomna zmagovalka nastale situacije je vsekakor Ebba. Če nama je prvih nekaj dni namenjala le začudene poglede, češ »ura je devet zjutraj, vidva pa še vedno doma?«, je kmalu ugotovila, da karantena zanjo pomeni občutno povečanje frekvence in dolžine sprehodov. Ritem našega življenja se je bistveno upočasnil.


UČINKOVITI SOCIALNI UKREPI VLADE


Pojavilo se  je vprašanje, kako se finančno spopasti z novonastalim položajem. Kot že omenjeno, so Deini projekti izpuhteli, sam pa tudi nisem bil prepričan, kako bo podjetje preživelo zaprtje 55 trgovin v Evropi. K sreči sta Nemčija, dodatno pa tudi zvezna dežela Berlin, kmalu sprejeli veliko socialno naravnanih ukrepov. Mene je podjetje, kot tudi ostale zaposlene, poslalo na stoodstotni »Kurzarbeit«, kar je ukrep začasnega skrajšanja delovnika v primeru splošnih ekonomskih težav. Stoodstotno v tem primeru pomeni popoln izpad dela. V finančnem smislu to pomeni, da 60 odstotkov moje plače krije država, podjetje pa se je odločilo dodati 20 odstotkov, tako da v tem času prejemam 80 odstotkov svoje neto plače.


DENAR ZA SAMOZAPOSLENE


Ženina situacija je bila še nekoliko bolj negotova in kompleksna, a kmalu se je izkazalo, da je bila začetna skrb odveč, zvezna dežela Berlin se je namreč s situacijo spopadla zelo učinkovito. Kot samozaposlena se je lahko prijavila za »koronapomoč«, preko katere je IBB (Investicijska Banka Berlin) med 191 tisoč upravičencev razdelila 1,6 milijarde evrov pomoči, v prvem svežnju vsakemu po pet tisoč evrov.


OD PRIJAVE DO NAKAZILA - ŠTIRI DNI


Prijave so se odprle 27. marca, Dea je prišla, kot nekaj več kot 26.000. prijavljena, dokaj hitro na vrsto. Od prijave do nakazila denarja je minilo, reci in piši, štiri dni. Vmes je bila tudi nedelja. Glede na običajno birokratsko zelo toge postopke v Berlinu je bilo tudi tokrat pričakovati dolgotrajen in zapleten proces. Temu na srečo na koncu ni bilo tako. Denar se obravnava kot prihodek malega podjetnika, je torej obdavčen. Oblasti lahko porabo sredstev preverjajo do eno leto od prejema, a po splošnem prepričanju večjega nadzora nad tistimi, ki so prejeli zgolj osnovno pomoč, ne bo.


SITUACIJA V SLOVENIJI DO NEKE MERE SMEŠNA, POČASI PA ZASKRBLJUJOČA


Ko takole na daleč spremljamo dogajanje v Sloveniji, se nam zdi situacija do neke mere smešna, počasi pa zaskrbljujoča. Ne gre zanikati, da je bilo širjenje virusa v Sloveniji uspešno zajezeno. Vseeno pa se zdi, da so ukrepi pretirani, za njimi pa bolj kot stroka stoji politika. Naravne geografske značilnosti Slovenije, z njimi pa razpršena poselitev, naj bi virusu že same po sebi oteževale hitro širjenje.


OD VLADE LE PRIPOROČILA IN LE MALO PREPOVEDI


Berlin je temu diametralno nasprotje. Na manj kot pet odstotkov površja Slovenije tukaj živi skoraj dvakrat več ljudi. Temu navkljub smo od zvezne in deželne vlade dobili le priporočila obnašanja in ukrepanja ter le malo prepovedi. Potrebna je medsebojna distanca, prepovedano je druženje v skupinah, omejena je tudi uporaba javnih igral. Kar se zdi razumno, Berlinčani pa se tega bolj ali manj držimo. Parki so ob izjemno lepem vremenu, ki nas trenutno razvaja, še vedno polni. Na srečo njihova velikost omogoča primerno medsebojno distanco. Število umrlih za posledicami virusa znaša 20. aprila 97 ali 20 več kot v Sloveniji. Opazna je večja prisotnost policije na ulicah, ki pa bolj opozarja kot dejansko piše kazni.


ODPIRAMO TRGOVINE Z OMEJENIM DELOVNIM ČASOM


Zdi se, da se počasi vračamo v ustaljene življenjske tirnice, a z blažjimi popravki. Določeni ukrepi so se že sprostili z 20. aprilom, tudi sam v sredo, 22. aprila, odpiram naše trgovine z omejenim delovnim časom. Po besedah »mame Nemčije« je to testno obdobje, ki naj bi trajalo štirinajst dni. V kolikor se virus ne bo zopet začel hitreje širiti, sledijo dodatna sproščanja ukrepov. V kolikor temu ne bo tako, obstaja možnost ponovnega zaostrovanja.


A EBBA SI ŽELI, DA BI KRIZA TRAJALA ZA VEDNO


Z navdušenjem lahko povem, da je naše malo gospodinjstvo pripravljeno na vse. Zavedamo se, da smo eni izmed srečnežev, ki nas pandemija ni ravno prizadela. Smo zdravi, preskrbljeni in nam definitivno ni dolgčas. Res je, da pogrešamo prijatelje, jaz si želim na košarko, Dea na jogo, Ebba pa … si samo želi, da ta kriza traja za vedno. Tschüs iz Berlina in ostanite zdravi!«


 


 

Savinjske novice
Oglas
Savinjske novice
Oglas


logo-white-neg

Savinjske novice d.o.o.

Šmihelska cesta 2, 3330 Mozirje, T: 03 839 07 90, splet@savinjske.com