banner-728-90
Oglas
menu
Freepik.com  Freepik.com

Ste že dobili novo položnico za elektriko?


Nastasja Kotnik, 13.4.2020 19:41:00

V teh dneh v gospodinjstva prihajajo računi za porabo električne energije v preteklem mesecu, ko so številni zaposleni začeli z delom na domu, šolarji in študenti pa pouk na daljavo. Zaradi tega se je v takšnih gospodinjstvih povečala poraba elektrike.


OD MARCA DO MAJA NIŽJE CENE ELEKTRIKE


Za čas od 1. marca do 31. maja je vlada kot enega od interventnih ukrepov znižala ceno električne energije. Poleg tega so se za isto obdobje dodatno znižale cene elektrike pri dveh dobaviteljih, in sicer pri Gen-I za 15 odstotkov in pri Elektru Maribor Energija plus za pet odstotkov.


ČESA NI POTREBNO PLAČATI


Na podlagi vladnega odloka za omenjene tri mesece gospodinjski in mali poslovni odjemalci ne plačujejo prispevka za zagotavljanje podpor proizvodnji elektrike v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije, to je prispevka za SPTE in OVE (tako je postavka zapisana na računih za elektriko). Obenem je za isto obdobje agencija za energijo spremenila tarifne postavke za obračun omrežnine, kar v praksi pomeni, da za to obdobje na računih ne bo obračunana tarifna postavka za obračunsko moč oziroma bo pri njej zapisana cena nič evrov za kilovat.


VELIKE RAZLIKE MED DOBAVITELJI


Zaradi zvišanj cen nekaterih dobaviteljev konec lanskega in v začetku letošnjega leta so nastale razlike v cenah, ki lahko pomenijo velike prihranke za gospodinjstva. Primerjava, ki so jo naredili v uredništvu časnika Delo, je pokazala, da so razlike med dobavitelji velike, zato lahko odjemalci, ki z menjavo dobavitelja prihranijo tudi do 15 evrov na mesec, kar na letni ravni pomeni prihranek med 150 in 200 evri.


VIŠINA PRIHRANKA ODVISNA OD OBRAČUNSKE MOČI


Višina prihranka je odvisna od obračunske moči posameznega odjemalca. Obračunska moč namreč določa velik del zneska, ki ga odjemalec plačuje vsak mesec in tudi pri varčevanju z elektriko bo ta del računa vedno enak. Na računih je to vidno pri opisu obračunske moči. Obračunska moč pomeni zgornjo mejo skupne električne energije, ki jo v nekem trenutku lahko sočasno porabljate. Kakšno dejansko potrebujete, je odvisno od števila in moči vaših električnih naprav.


PREDEN SPREMENITE OBRAČUNSKO MOČ, VPRAŠAJTE STROKOVNJAKA


Obračunsko moč je mogoče spremeniti, vendar je smiselno, da se pred tem posvetujete s strokovnjakom. V obdobju marec–maj bo za gospodinjstva z najmanjšo varovalko mesečni prihranek znašal malo več kot pet evrov, za gospodinjstva z nekoliko večjima varovalkama pa okrog dvanajst evrov na mesec.


 

Savinjske novice
Oglas
Savinjske novice
Oglas


logo-white-neg

Savinjske novice d.o.o.

Šmihelska cesta 2, 3330 Mozirje, T: 03 839 07 90, splet@savinjske.com